Tussen 2008 en 2017 kwamen er gemiddeld 31 mensen per jaar om het leven door een woningbrand. Met rookmelders daalt het risico op dodelijke slachtoffers bij een brand, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Reden voor de overheid om rookmelders te verplichten per 1 juli. Wat kan je nog meer doen om jouw woning zo veilig mogelijk te maken?
De meeste slachtoffers van woningbranden vallen in de nacht door het inademen van rook. Als je slaapt werkt je reukzintuig namelijk niet en kun je brand dus ook niet detecteren. Rookmelders hebben die beperking niet en vangen altijd signalen van rook op, zolang de batterij en het apparaat zelf goed werken. Je hoorzintuig werkt overigens in de nacht wel goed en kun je het alarm van de rookmelder opmerken.
Rookmelder verplicht op elke woonetage
Een enkele rookmelder is mogelijk niet afdoende in de meeste woningen. Vanaf juli moet op iedere woonlaag een rookmelder aanwezig zijn in zowel huur- als koopwoningen. Heb je drie woonlagen maar gebruik je de zolder niet als verblijfsfunctie? Dan hoeft daar geen rookmelder geplaatst te worden. Een zolder zonder verblijfsfunctie is bijvoorbeeld een etage waar geen vaste trap naar toe is of waarvan de hoogte onder de 2,1 meter blijft. Een rookmelder is ook verplicht in besloten ruimten waar een vluchtroute doorheen loopt. Denk hierbij aan een gesloten gang die dienst doet als vluchtroute naar de verdieping erboven.
Rookmelders hoeven niet worden aangesloten op elektriciteitsnetwerk
Sinds 2003 zijn rookmelders al verplicht voor nieuwbouwwoningen. Deze moeten volgens het bouwbesluit op het elektriciteitsnetwerk zijn aangesloten. Voor bestaande woningen geldt deze verplichting niet. Een brandmelder op batterijen volstaat dus al. Let echter wel op de kwaliteit van de rookmelder.
Aandachtspunten bij kopen rookmelder
Rookmelders zijn er om levens te redden. Koop er dus niet één voor een schijntje bij AliExpress. Die voldoen vaak die aan de eisen die Europa en Nederland hebben opgesteld. Kijk voor je een rookmelder op batterijen koopt of deze een EN 14604 certificaat hebben. Voor brandmelders op netstroom geldt een NEN 2555 certificaat. Hierdoor weet je zeker dat de rookmelder een goed signaal geeft, makkelijk te plaatsen is en de rook op tijd detecteert.
Je kunt rookmelders op reguliere batterijen kopen en op een batterij die circa 10 jaar meegaat. Over het algemeen wordt het laatste aangeraden. Je loopt dan niet het risico dat je elk jaar de batterijen moet vervangen en dit mogelijk vergeet. Daarnaast kun je sommige rookmelders ook koppelen. Als er één afgaat, volgt de rest ook. Wel zo veilig als er beneden brand uitbreekt en je boven ligt te slapen. Heb je een goede band met de buren? Dan kan je sommige rookmelders zelfs aan die van hen koppelen. Is één van jullie niet thuis en er breekt brand uit, dan kan de buur actie ondernemen om verdere schade te voorkomen.
Koolmonoxidemelder en branddeken
Als je toch aan de gang moet met het ophangen van rookmelders, verdiep je dan ook direct in andere preventieve veiligheidsmaatregelen die je in huis kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan een branddeken in de keuken en aan een koolmonoxidemelder. Koolstofmonoxide (CO) is een zeer dodelijk gas dat je niet kunt ruiken, voelen, proeven of zien. Met een koolmonoxidemelder gaat er een alarm af wanneer er een te hoge concentratie hiervan in je huis hangt. Vervolgens moet je alle ramen en deuren openzetten, het huis verlaten en contact opnemen met de brandweer.
Om levens te redden is vanaf 1 juli op iedere woonetage een brandmelder verplicht. Kies bij het aanschaffen ervan niet meteen voor de goedkoopste, maar kijk of de brandmelder de juiste certificering heeft. Plaats de rookmelder op een strategische plek zodat de rook vroegtijdig gedetecteerd wordt. Op deze site, ontwikkeld door de brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting, lees je meer over het kopen en plaatsen van rookmelders.