Dudley, Eunice en Franklin. Op het eerste gezicht vrij onschuldige namen. De stormen die de deze namen dragen zijn dat helaas niet. Ze hebben in de afgelopen dagen een spoor van vernieling door Nederland achtergelaten. De schade komt uit op minimaal 500 miljoen euro, zo is de eerste inschatting van het Verbond van Verzekeraars. Verzekeraars draaien overuren met schademeldingen.
Dakpannen die van het dak vliegen, grote takken die op auto’s terecht komen of zelfs letselschade. Met de zesde stormachtige dag wordt een record verbroken uit 1979. De stormen waren geen verrassing, na de vele waarschuwingen van onder andere het KNMI. Toch is schade aan vooral auto’s en woningen onvermijdelijk. Verzekeraars hebben opgeschaald om de verwerking van de stroom aan schademeldingen zo snel mogelijk af te handelen.
Storm grootste schadeveroorzaker
Het verbond illustreert in haar klimaatmonitor welk weertype de grootste schade veroorzaakt. Kijken we naar de periode vanaf 2007, dan staat storm op nummer 1 met 47 procent van de totale schadelast. Als het gaat om de grootste schade op 1 dag is hagel de winnaar. Op 23 juni 2016 bedroeg de schade door hagelbuien 482 miljoen euro.
Grootste weerschade op dagbasis sinds 2007
Bron: Verbond van Verzekeraars
Risico op vervolgschade na de storm
Het hoogtepunt van de stormen lijkt voorbij. Toch blijft het nog stevig waaien. De kans bestaat dat zonnepanelen of dakpannen alsnog van het dak waaien. Die kans is vooral groot als ze al los zijn gekomen door de storm. Het Verbond geeft hierover het volgende advies: “Leg scheef gewaaide dakpannen weer recht en zet losgekomen zonnepanelen weer vast als de situatie veilig is. Zo voorkom je verdere schade.” Doe dit overigens niet te snel zelf. Zonder ervaring een dak op met wind en gladde dakpannen is een riskante klus.
Stormschade aan je auto of huis?
Eind januari trapte Corrie het stormseizoen van 2022 af. Mogelijk had je toen geen schade, maar is dat bij de recente februaristormen anders. Gelukkig valt veel stormschade aan je auto of huis onder de dekking van je auto- of woonverzekering. Uiteraard zijn hier wel uitzonderingen op. In dit eerdere artikel lees je meer over stormschade en je verzekering.
De 500 miljoen euro aan schade is een eerste inschatting. Mogelijk loopt de teller nog op als de vervolgschade hoger uitpakt dan voorzien. Heb je zelf schade, zorg voor een snelle melding en maak foto’s van de situatie.