← Alle berichten

Bieden boven de vraagprijs? Let op deze risico’s!

Bij 60% van de woningverkopen wordt meer betaald dan de vraagprijs. Dit blijkt uit cijfers van de NVM over het eerste kwartaal van dit jaar. Als koper is overbieden vaak noodzaak om andere geïnteresseerden voor te blijven. Laat jezelf niet gek maken in de prijzenslag en bepaal tot hoever je wilt gaan. Overbieden is namelijk niet zonder risico’s.

Gemiddeld werd er 3,5% meer betaald dan de vraagprijs. Vooral op tussenwoningen loopt het verschil in vraag- en verkoopprijs fors op, namelijk 5%. Het overbieden wordt aangewakkerd door een bieden-vanaf-prijs, die steeds vaker de vaste vraagprijs vervangt.

Bieden-vanaf-prijs in trek
Met een bieden-vanaf-prijs starten verkopers met een lagere vraagprijs dan ze voor ogen hebben. Van kopers wordt vervolgens verwacht boven dit minimum te bieden. Dit werkt een soort biedingenstrijd in de hand, waarbij niet precies duidelijk is wanneer je kans maakt als koper. Doe je een bod onder de bieden-vanaf-prijs, dan wordt deze vaak niet eens in behandeling genomen.

Meer eigen geld nodig bij overbieden op een woning
Overbieden kan gevolgen hebben voor je hypotheek. Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wanneer je boven de woningwaarde biedt, moet je het deel daarboven zelf financieren. Dit komt bovenop de kosten koper, die sowieso voor eigen rekening komt. Reken er dus op dat er bij overbieden op een woning al snel meer spaargeld nodig is. 

Woning direct ‘onder water’
Wanneer je meer biedt dan de getaxeerde woningwaarde, staat deze bij aankoop al ‘onder water’. Het nadeel is dat er een restschuld dreigt bij verkoop. In de huidige woningmarkt lijkt dat een beperkt risico. De gemiddelde woningprijs zit al sinds 2013 in de lift. Toch wijst de geschiedenis uit dat de prijzen ook kunnen dalen. In die situatie haal je de achterstand niet meer in en komt je woning nog verder onder water te staan. 

Tips bij (over)bieden
In deze krappe markt is overbieden soms noodzaak als je die populaire woning wilt bemachtigen. Bedenk goed welke risico’s je wilt lopen en neem het volgende in acht:

  • Zorg voor financieel inzicht zodat je weet wat je maximale hypotheek is. Inventariseer ook hoeveel je zelf kan en wil inleggen uit de spaarpot. 
  • Schat de woningwaarde in. Zo weet je of en hoeveel je zelf moet bijdragen bij het overbieden. Een aankoopmakelaar kan je vaak een goede inschatting van de woningwaarde geven. 
  • Bedenk wat de woning jou maximaal waard is en ga niet over dat bedrag heen. Zo voorkom je dat je in een verhitte biedingenstrijd verder gaat dan verantwoord of gewenst is.  
  • Bedenk gunstige voorwaarden. Bij het bieden op een woning gaat het niet alleen om de prijs maar ook om de voorwaarden. Kijk welke wensen de verkoper bijvoorbeeld heeft rondom de overdracht en pas hier je bod zo ver mogelijk op aan. 

Hoewel overbieden niet altijd een probleem hoeft te zijn, is het wel goed om stil te staan bij de risico’s. Bedenk voor jezelf goed of jouw maximale bod ook echt de woning waard is. Minstens zo belangrijk is het vooraf in kaart brengen van je eigen financiële situatie. Voor het laatste helpen onze adviseurs je graag. Je kunt ze vrijblijvend bereiken via het onderstaande formulier.