← Alle berichten

Autobrand niet altijd gedekt door autoverzekering

In 2019 is het aantal autobranden gestegen naar 4.941. Een stijging van ruim 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Autoverzekeringen bieden niet in iedere situatie dekking op brand. Een ‘gewone’ brand valt doorgaans wel goed te verzekeren. Als jouw auto in brand wordt gestoken draai je vaak wel zelf op voor de schade. We zetten de verschillen op een rij.

De meeste autobranden ontstaan door brandstichting. Een kwalijke zaak, zo stelt het Verbond van Verzekeraars. Een brand in een woonwijk is niet zonder gevaar voor huizen en omwonenden.

WA+ en allrisk voor gewone autobrand
Autobranden die op een ‘normale manier’ ontstaan zijn, worden over het algemeen gedekt met een WA+ (beperkt casco) of een allrisk autoverzekering. Onder normaal verstaat de verzekeraar brand door bijvoorbeeld een oververhitte motor. Ben je alleen WA verzekerd? Dan zal de verzekeraar de schade niet vergoeden.

Alleen een allrisk verzekering biedt vandalisme dekking
Schade door vandalisme, waar brandstichting ook onder valt, wordt vaak alleen gedekt vanuit een allriskverzekering. Bij ongeveer de helft van de allrisk verzekeringen valt dit onder de ‘beperkt cascodekking’. Schade kun je dan claimen zonder gevolgen voor je no-claimkorting en schadevrije jaren. Bij de volgende verzekeringen is dit niet het geval:

Autoverzekeraar (beperkt of volledig casco) Terugval no-claim & schadevrije jaren
Avéro Achmea Ja
Bovemij  Ja
Ditzo  Ja
Hema  Alleen schadevrije jaren
de Kilometerverzekering Ja
Voogd & Voogd Ja

Bron: MoneyView

Waarborgfonds niet voor brandstichting
Niet altijd weet je wie de schade aan je auto heeft veroorzaakt. In die situatie kan je terecht bij het Waarborgfonds Motorvoertuigen. Helaas geldt dit niet voor brandstichting. Het waarborgfonds richt zich alleen op schades die zijn aangericht door andere automobilisten.

Tips schade claimen na een autobrand
Heb je brandschade aan je auto? Doe dan het volgende om schade te kunnen claimen:

  • Meld de schade zo snel mogelijk
  • Maak foto’s van de schade
  • Doe aangifte bij de politie. Je hebt namelijk bewijs van aangifte nodig om een claim in te kunnen dienen bij vandalisme
  • Probeer getuigen te verzamelen

Een autobrand wordt niet altijd vergoed, zeker niet als deze is aangestoken. Voorkomen is natuurlijk altijd beter. Parkeer je auto bijvoorbeeld op goed verlichte plaatsen. Vandalen en brandstichters opereren het liefst in het donker.