In het eerste kwartaal van dit jaar zagen spaarder het rendement op hun saldo verder dalen. De spaarrente bedroeg gemiddeld 0,17 procent. Dat het bijna niet lager kan, blijkt uit het minimale aantal rentewijzigingen. In de afgelopen 15 jaar was er nog geen eerste kwartaal met zo weinig beweging. Reken ook in de komende tijd op weinig reuring. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals bijvoorbeeld het extra aflossen van je hypotheek.
Bij de onderstaande banken ontvang je 0,25 procent. Op dit moment is dit de hoogste haalbare spaarrente. Geen vetpot maar alsnog meer dan acht keer zo veel als de spaarrente bij grote banken als ABN Amro, ING en Rabobank.
- LeasePlan Bank
- Moneyou
- NIBC Direct
- DHB Bank
- Anadolubank
- Yapi Kredi Bank
Rente voorlopig laag
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er slechts tien aanpassingen van de spaarrente geregistreerd. Bij alle wijzigingen ging het om een verlaging. Een belangrijke factor voor de richting van de spaarrente is het beleid van onder andere de Europese Centrale Bank (ECB). Banken kunnen zowel geld lenen bij als uitlenen aan deze organisatie. Voor de spaarrente is de rente die daarbij wordt gehanteerd van belang. De ECB heeft al aangegeven deze rentes voorlopig laag te houden. Zeker tot eind van dit jaar zal dit ook jouw spaarrente drukken.
Nulpunt psychologische barrière
Met 0,03 procent blijft de spaarrente bij grootbanken nipt boven het nulpunt hangen. Tot nu toe durft alleen Triodos Bank het aan om de rente op 0 te zetten. De angst bestaat dat mensen hun geld weghalen als er helemaal geen vergoeding tegenover staat. Deze grens is meer psychologisch dan rationeel, aangezien je als spaarder nauwelijks profiteert van 0,03 procent. Toch is er nog ruimte naar beneden, zo bewijst bijvoorbeeld Credit Europe. Deze aanbieder trok jaren geleden nog de aandacht met rentes boven de vijf procent. Inmiddels is hier nog 0,01 procent van over.
Alternatieven voor de lage spaarrente
Gelukkig hoef je niet lijdzaam toe te kijken hoe je spaargeld verpietert. Mogelijke alternatieven zijn:
- Hypotheek extra aflossen
Extra aflossen kan direct in lagere maandlasten resulteren. Je betaalt immers rente over een kleinere schuld. Wel kan het voordeel van de hypotheekrente afnemen.
- Spaargeld vastzetten
Als je jouw spaargeld langere tijd niet nodig hebt, kan je het vastzetten door een spaardeposito af te sluiten. De hoogste rente voor een termijn van twee jaar is 1 procent.
- Beleggen
Beleggen in zaken als aandelen en vastgoed levert over het algemeen meer rendement op. Wees je wel bewust van de risico’s en zorg van een beleggingshorizon van tenminste vijf jaar.
- Aanvullend pensioen
Nu al extra pensioen opbouwen kan een pensioengat in de toekomst voorkomen. In bepaalde situaties profiteer je bovendien van fiscale voordelen die je niet hebt bij sparen.
De beste optie in jouw situatie is afhankelijk van je persoonlijke situatie en financiële wensen. Hoor je graag van onze financiële specialisten wat de mogelijkheden zijn? Vul hiervoor de onderstaande antwoordkaart in.