← Alle berichten

Uit elkaar gaan en je hypotheek: wat zijn de opties?

Van de stellen die in 2000 voor het eerst gingen samenwonen, was 53 procent 15 jaren later nog een paar. De CBS-cijfers maken duidelijk dat vooral de eerste jaren cruciaal zijn. Naast de emotionele kant zijn er bij het uit elkaar gaan praktische regelzaken. Rond huis en hypotheek bijvoorbeeld. Hoe je dit het best af kunt handelen, hangt onder andere af van hoe de hypotheekzaken zijn geregeld.

Na een scheiding of uit elkaar gaan zijn er globaal gezien drie smaken:

  • De hypotheek staat op één naam. Hij of zij blijft er wonen.
    Dat de hypotheek op één naam staat, wil niet automatisch zeggen dat alle rechten en plichten voor zijn of haar rekening komen. De gevolgen voor de hypotheek hangen mede af van onderlinge afspraken. Zo kan je bijvoorbeeld de verdeling van de hypotheeklasten hebben bepaald bij huwelijkse voorwaarden.

  • De hypotheek staat op beide namen. Eén blijft er wonen, de ander verhuist.
    In deze situatie kun je de bank vragen om de vertrekkende persoon te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Met andere woorden, hij of zij is dan niet aansprakelijk meer voor de financiering van de (voormalige) woning. In een akte van verdeling staan de details beschreven, zoals wie de koper is en welke prijs er is overeengekomen.

    Niet altijd is het aanhouden van de woning mogelijk. De blijvende partner moet wel in staat zijn om de volledige hypotheeklasten voor zijn of haar rekening te nemen. Ook moet je het vooraf onderling eens worden over de voorwaarden.

  • De hypotheek staat op beide namen. Beide personen verhuizen.
    Misschien kies je er beide voor om niet in de woning te blijven wonen en gaat het huis in de verkoop. Er is sprake van overwaarde als de verkoopopbrengst groter dan de resterende hypotheekschuld. Het kan ook zijn dat er restschuld ontstaat omdat de verkoopwaarde lager ligt dan de hypotheekschuld. In principe stelt de bank beide ex-partners voor de volledige schuld aansprakelijk, los van de afspraken die onderling gemaakt worden.

Verdeling huis bij scheiding
Welke optie er ook van toepassing is, de waarde van de woning is een belangrijke factor. Daarbij zijn de belangen vaak tegengesteld. Stel één van de partners blijft in de woning wonen. Hij of zij heeft baat bij een lage prijs, terwijl de vertrekkende persoon beter af is met een hoger bedrag. Het is mogelijk om de prijs onderling te bepalen.

Een alternatief is het laten taxeren van de woning, zodat je een objectiever beeld krijgt van de actuele marktwaarde. Een taxatie kan verplicht zijn, bijvoorbeeld wanneer de hypotheek van de achterblijver verhoogd wordt.

Hypotheek verhogen of nieuwe afsluiten
Het uitkopen van de vertrekkende ex-partner lukt doorgaans niet met spaargeld. Degene die in het huis blijft kan, mits financieel haalbaar, de hypotheek verhogen. Een andere optie is het afsluiten van een nieuwe hypotheek naast de lopende. Is er een nieuwe partner in het spel die intrekt? Onderzoek in hoeverre het gezamenlijke netto inkomen mogelijkheden biedt.

Er is niet één pasklare oplossing voor huis en hypotheek wanneer je uit elkaar gaat. Iedere situatie is verschillend en heeft een aanpak op maat nodig. Regel het in ieder geval goed. In die vaak toch al roerige tijd wil je niet wakker liggen over de hypotheekzaken. Wil je hier advies over? Onze hypotheekspecialisten helpen je graag verder.