← Alle berichten

Schuld aflossingsvrije hypotheek voldoen met eigen geld

De term ‘aflossingsvrij’ dekt de lading niet helemaal. Uiteindelijk moet de hypotheeklening aan het eind van de looptijd wel terugbetaald worden. Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek zijn zich hiervan bewust. Een kwart weet alleen nog niet hoe die aflossing te regelen. Vooral ZZP’ers willen graag meer inzicht in hun hypotheeksituatie.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) lanceerde vorige maand een campagne rond het aflossen van de hypotheek. In dit kader onderzocht de vereniging in hoeverre mensen bezig zijn met onderwerpen rond hun hypotheek, pensioen en AOW.

ZZP’er weinig bezig met hypotheekzaken
Het ondernemerschap is in trek. In 2017 werkten maar liefst 1 miljoen mensen flexibel of voor zichzelf. Slechts een kleine groep (36 procent) houdt zich bezig met de invloed die schommelingen in het inkomen hebben op de betaalbaarheid van de hypotheek.

Het merkwaardige is dat ze het wel belangrijk vinden, 96 procent geeft bij de onderzoekers aan graag op de hoogte te zijn. Ze hebben ook de intentie om zich te gaan verdiepen in hypotheek- en pensioenonderwerpen. Tussen deze wens en het kennisniveau in de praktijk is nog een aardige overbrugging nodig.

Op welke manier hypotheek aflossen?
De NVB-campagne is gericht op het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek. De term ‘aflossingsvrij’ kan verkeerde verwachtingen scheppen. Uiteindelijk moet de geleende hypotheeksom aan het eind van de looptijd wel terugbetaald worden. Ongeveer een kwart geeft aan nog niet te weten hoe deze aflossing te regelen. Van de mensen die wel een idee hebben, is aflossen met eigen geld het meest voorkomende antwoord.

Hoe denken mensen hun hypotheek af te lossen?

  • Uit eigen financiële middelen: 34%
  • Door de verkoop van mijn huis: 17%
  • Door het afsluiten van een nieuwe hypotheek: 20%
  • Ik weet nog niet hoe ik ga aflossen: 24%
  • Anders: 5%

Verkoop of nieuwe hypotheek niet altijd de oplossing
Misschien kan je inderdaad jouw aflossingsvrije hypotheek aflossen door de verkoop van je woning. Houd echter ook rekening met andere scenario’s. Zo kan de verkoopprijs tegenvallen of wil je helemaal niet verhuizen als het einde van de looptijd nadert.

Ook het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan minder makkelijk zijn dan verwacht. Bijvoorbeeld omdat de hypotheekrente is gestegen, waardoor je met hetzelfde inkomen minder kan lenen. Het inkomen zelf is ook een risico. Je zou de eerste niet zijn die meer had verwacht van de financiële ruimte na pensionering.

Zorg dat je goed voorbereid bent wanneer jouw aflossingsvrije hypotheek ten einde loopt. Actie ondernemen kan door vroeg te starten met extra aflossen of maandelijks een deel van je inkomen opzij te zetten. Onze specialisten helpen je graag met het in kaart brengen van jouw hypotheeksituatie en de mogelijke risico’s. Laat ons dit weten via het onderstaande formulier.