Wie in het derde kwartaal van dit jaar een huis kocht, betaalde gemiddeld 9,2 procent meer dan een jaar eerder. Op kwartaalbasis de grootste stijging in 17 jaar. Het aantal verkopen gaat minder hard. Zeker in de grote steden droogt het aanbod op en gaan er minder huizen over de toonbank. Alleen Zeeland verrast positief en weet als enige provincie een stijging (+5%) neer te zetten.
Makelaarsorganisaties waarschuwen al langer voor de nijpende situatie op de woningmarkt. De prijzen stijgen vrolijk door en per woningzoeker staan minder woningen te koop. Dit is goed terug te zien in de cijfers.
Aantal woningverkopen daalt
Het CBS meldt over het derde kwartaal 57 duizend verkochte woningen, een daling van 7,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Huizen worden schaars en dit drijft de prijs op. Niet toevallig dat in Zeeland, de enige provincie met toenemende verkopen, de prijzen het minst zijn gestegen.
In Flevoland is het juist andersom. Deze provincie kent de sterkste daling (-12,1%) van het aantal verkopen maar wel de grootste gemiddelde prijsstijging (11,5%). Ook het verschil tussen andere provincies is groot. Niet in iedere landelijke provincie gaat het aantal verkopen even hard onderuit. Kopers zijn nog aardig geslaagd in Friesland en vooral Groningen. Door de lagere prijs per vierkante woonmeter is een huis daar eerder binnen financieel bereik.
Rotterdam versus Amsterdam
Een huis in Amsterdam kostte in het derde kwartaal gemiddeld € 474.000. Het hoogste gemiddelde van alle grote steden. Wat betreft de stijging van de prijzen wordt de hoofdstad voorbij gestreefd door Rotterdam. Voor het derde kwartaal op rij liep de prijs in de havenstad (15,8%) het hardst op.
Aantal verkopen en prijsverloop woningen
Bron: Kadaster
Sterke stijging prijs appartementen
Van alle woningtypes zijn appartementen het sterkst (+12,8%) in prijs gestegen. Ook hier is het verband tussen het aantal verkopen en de prijs merkbaar. Het aantal verkochte appartementen nam het sterkst af. Niet omdat er geen kopers voor zijn maar vanwege het gebrek aan aanbod. De gemiddelde prijsstijging was procentueel gezien het kleinst bij vrijstaande woningen. Dat wil niet zeggen dat vrijstaand wonen goedkoop is, de gemiddelde koopsom bedroeg €426.211 in het afgelopen kwartaal.
Ben je van plan binnenkort een huis te kopen? Zeker in deze markt is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg dat je vooraf weet wat je kunt lenen en tot hoe ver je wilt gaan bij de onderhandeling. Hulp nodig? Onze hypotheekspecialisten zoeken graag uit wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie.