Meten is weten, ook voor autoverzekeraars wordt data steeds belangrijker. Bijvoorbeeld bij de rijstijlverzekering, waar jouw rijgedrag gemeten wordt. Bij de meeste verzekeringen speelt de kilometerstand, nadat jij een schatting opgeeft als je premies vergelijkt, echter amper een rol. Ook verzekeren per gereden kilometer is in ons land nog geen succes. Waarom werkt het niet?
Een kilometerverzekering of pay-as-you-drive-verzekering wordt het ook wel genoemd. Een autoverzekering waarbij je premie betaalt op basis van het aantal kilometers dat je daadwerkelijk rijdt.
Lage premie autoverzekering bij weinig kilometers?
Weinig kilometers zou een lagere premie betekenen. Je komt immers nauwelijks de weg op en hebt minder kans op schade. Met een kilometerverzekering kun je als sporadische autobestuurder kosten besparen. Logisch toch?
Voordelig of niet?
De verrekening van de premie gebeurt achteraf. Juist daar zit de crux. Vooraf geef je je huidige kilometerstand door en een schatting van het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden. Aan het einde van het verzekeringsjaar stuur je opnieuw de kilometerstand. Op dat moment komt de verzekeraar met de verrekening.
Reed je minder kilometers, dan krijg je geld terug. Maar reed je méér kilometers dan je hebt opgegeven, dan betaal je bij. De kilometerstand is minder van belang bij een reguliere autoverzekering. Alleen bij schade kan het zijn dat je verzekeraar hierom vraagt, maar de premie is er niet direct afhankelijk van.
Te hoge administratiekosten
In het buitenland is het principe pay-as-you-drive vrij gebruikelijk. In Engeland werkt TomTom bijvoorbeeld mee aan de mogelijkheid tot het verzekeren per gereden kilometers. In Nederland werd tien jaar geleden voor het eerst werk gemaakt van een kilometerverzekering. Polis Direct probeerde het destijds, maar stopte er vervolgens mee vanwege de hoge administratiekosten.
Autoverzekering per kilometer technische uitdaging
Verzekeren per aantal kilometers blijft voor de meeste verzekeraars een lastig verhaal. Want wat zegt dat aantal over je kans op schade of jou als automobilist? Naarmate je vaker in de auto stapt stijgt de kans dat je een keer schade hebt. Aan de andere kant heb je met veel uren op de weg waarschijnlijk meer ervaring. Dat verlaagt de kans op schade juist weer.
Het voeren van een autoverzekering waarbij de premie wordt berekend per kilometer lijkt vooral een technische uitdaging. Als het bijhouden van het aantal kilometers en de schadelast verder geautomatiseerd wordt, verlicht dit de administratiekosten. Dan wordt het wellicht wel interessant.
Of je nu veel of weinig rijdt, een autoverzekering blijft onmisbaar als je een auto hebt. Ben je op zoek naar een autoverzekering en wil je weten wat in jouw situatie de beste keus is? Neem contact met ons op en we helpen je graag bij het selecteren van de optimale autoverzekering.