← Alle berichten

Stijging van de hypotheekrente komt dichterbij!

Geld lenen kost geld. Koop je een huis, dan is geld echter ongekend goedkoop. De huidige hypotheekrente is nog steeds de laagste rente aller tijden. Wonen in een koophuis was nog nooit zo goedkoop. Maar hoe lang nog? De Europese Centrale Bank (ECB) kan wel eens voor een ommekeer gaan zorgen, zo verwachten economen. Duurdere hypotheken liggen in het verschiet.

Waar ligt de bron van de lage hypotheekrente? Voor het antwoord moeten we terug naar de eurocrisis van enkele jaren geleden. Griekenland, Italië, Portugal en Spanje kwamen in financiële nood omdat ze de rente op hun staatsschuld niet meer konden betalen. De ECB kon die crisis bezweren door staatsleningen van eurolanden massaal op te kopen.

Geld toe op lening

Door het opkoopprogramma daalden de rentes op staatsobligaties. De Zuid-Europese landen kregen hun begroting zo langzaam weer op orde. Wat heeft de Griekse schuldenproblematiek met jouw hypotheek te maken?

Voor sterkere economieën zoals Nederland en Duitsland kwam de rente op staatsleningen soms onder het nulpunt. Geld toe op een lening dus. De hypotheekrente hangt samen met de rente op Nederlandse staatsleningen. Is de Nederlandse overheid goedkoop uit met staatsleningen, dan ben jij dat ook met je hypotheek.

Stopt de ECB met opkopen?

Voor jouw hypotheek is de lage rente fantastisch. Voor je spaargeld is het betreurenswaardig. Voor pensioenfondsen is het zelfs ronduit problematisch. De Nederlandsche Bank (DNB) en de Duitse centrale bank pleiten er daarom voor dat de ECB het opkopen van staatsobligaties afbouwt. De crisis is immers voorbij. Economen verwachten dat het niet meer lang duurt voordat de ECB werkelijk gaat afbouwen.

Pensioenfondsen verliezen interesse

Een hogere rente op Nederlandse staatsleningen laat ook de hypotheekrente weer oplopen. Er is echter nog een reden waarom een hogere rente voor de staat negatief kan zijn voor woningkopers. Na de crisis hebben steeds meer aanbieders zich op de hypotheekmarkt gestort. Aanbieders die nu met aantrekkelijke hypotheekrentes adverteren, maar dat straks wellicht niet meer doen.

Dat behoeft enige uitleg. Onder de nieuwe aanbieders zitten veel pensioenfondsen en verzekeraars. Partijen die veel geld beleggen voor de lange termijn en met die beleggingen niet al te veel risico willen lopen. Toen staatsleningen weinig tot niets meer opbrachten, werden Nederlandse hypotheken ineens interessant om in te investeren.

Van staatslening naar hypotheek

Als straks de staatsleningen weer meer geld opbrengen, zullen de pensioenfondsen en verzekeraars minder geld beschikbaar hebben voor de hypotheekmarkt. De laagste rente zullen ze hoogstwaarschijnlijk niet meer aanbieden. Zeker op de langere rentevaste periodes van 20 jaar of langer zal dat invloed hebben.

Moet je nerveus worden van een stijgende rente? Nee, nog niet echt. De hypotheekrente zal niet van de een op de andere dag ineens weer op het niveau van 2011 zijn. Dat gaat met kleine stapjes. Heb je plannen om te verhuizen, of wil je niet verhuizen maar wel profiteren van de lage rente? Neem dan eens contact op met onze hypotheekadviseur. We helpen je graag.