Nederlanders gaan nog steeds het liefst met hun eigen auto op vakantie. Werp een blik op de incheckbalie bij Schiphol en je weet weer waarom. Je auto meenemen op vakantie is ook een risico. Wat kan er gebeuren? We geven je vier scenario’s en de verzekering die het voor je oplost.
Voor vertrek
Twee dagen voor je vertrekt geeft je dashboard een storing aan. Je kunt nog wel starten, maar alle lampjes branden en onder de motorkap hoor je een vreemd geluid vandaan komen. De garage leest de boordcomputer uit en kan het euvel oplossen, maar pas over vijf dagen. Onderdelen zijn niet op voorraad en er zijn meer wachtenden.
Oplossing: de reisverzekering
Als de auto waarmee je op vakantie gaat pech krijgt, dan kun je van de reisverzekering een huurauto krijgen. Voorwaarde is dat het binnen 48 uur voor vertrek gebeurt en de auto niet meer voor de vakantie te herstellen is. Kan je auto niet meer rijden door een ongeluk? Dan geldt meestal zelfs een termijn van 14 dagen voor vertrek.
Pech onderweg
Halverwege de tocht naar Zuid-Frankrijk valt je auto stil. Je parkeert de wagen met de alarmlichten aan op de vluchtstrook en belt met de alarmcentrale in Nederland. Na een half uur arriveert en grote Franse truck met oplegger die je auto naar de dichtstbijzijnde merkgarage brengt. De factuur voor het slepen moet je meteen bij de chauffeur afrekenen.
Oplossing: de pechhulpdienst of de automobilistenhulpverzekering
Heb je een pechhulpabonnement met buitenlanddekking? Dan kun je daar de kosten voor het wegslepen indienen. Het arbeidsloon van de monteur en de kosten voor het verzenden van onderdelen krijg je ook vergoed. De onderdelen zelf niet. Een automobilistenhulpverzekering kent dezelfde dekking.
Kan je auto niet meteen gemaakt worden? De extra overnachtingskosten voor jou en je gezin kun je indienen op je gewone reisverzekering. Overleg wel eerst wat je doet met de alarmcentrale van je verzekeraar!
Voorlopig onherstelbaar
Na twee dagen wachten blijkt dat je auto niet meer op korte termijn hersteld kan worden. De auto moet terug naar Nederland en jij moet verder reizen naar je vakantieadres.
Oplossing: de automobilistenhulpverzekering en de reisverzekering
Je moet verder. Voor jezelf heb je een andere auto nodig. De kosten daarvan krijg je vergoed van je reisverzekering of van je pechhulpverzekeraar.
Je auto zelf moet terug naar Nederland. De automobilistenhulpverzekering betaalt de kosten voor de oplegger. Houd er wel rekening mee dat het soms een paar weken kan duren voor de auto terug is.
Een gebroken been
Op vakantie breek je een been na een ongelukkige valpartij. Je vrouw heeft geen rijbewijs en zelf kun je niet meer rijden.
Oplossing: de automobilistenhulpverzekering
Als je zelf niet meer kunt rijden en binnen het reisgezelschap is er niemand anders die het stuur over kan nemen, dan regelt de automobilistenhulpverzekering een vervangende bestuurder voor de terugreis.
Let op: bemiddeling gaat altijd via de alarmcentrale. Als je op eigen houtje een auto huurt en later de verzekering inlicht, dan is volledige vergoeding niet meer zeker. Ga je op vakantie en wil je weten of jouw verzekeringspakket nog adequaat is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.