Een kleine verkeersschade buiten de verzekering om regelen. Waarom zou je dat doen? Waarschijnlijk omdat je premieverhoging wil voorkomen. Dat lijkt een goede reden, maar dat is het niet. Je kunt je verzekeraar altijd terugbetalen en zo alsnog je korting en schadevrije jaren behouden. Waarom onderhands schikken riskant kan zijn lees je in dit artikel.
Verzekeringen worden meestal geassocieerd met veel papierwerk. Na een klein voorval is het voorstelbaar dat je opziet tegen die mallemolen. Je kunt dan proberen de zaak onderling te regelen. Maar let wel: kleine incidenten kunnen tot grote discussies of zelfs ruzies leiden. Welke schadevergoeding is reëel? En wat als de tegenpartij in een later stadium terugkomt met extra schade?
Afwikkeling als je zelf schuld hebt
Als jij aansprakelijk bent voor de aanrijding, is het verstandig om een schadeformulier in te vullen en die te sturen aan je verzekeraar of adviseur. Je geeft dan de communicatie met de tegenpartij uit handen aan de verzekeringsmaatschappij.
Een veel gehoorde angst is dat de tegenpartij meer schade zal claimen dan hij of zij werkelijk geleden heeft. Voor een nette afwikkeling is het daarom belangrijk dat je precies omschrijft wat er gebeurd is. Bij hoge bedragen zal je verzekeraar een schade-expert inschakelen om de schade te beoordelen.
Vanaf welk bedrag een expert de schade controleert, is afhankelijk van het type voertuig dat is beschadigd. Bij een fiets is dat bijvoorbeeld een lager bedrag dan bij een auto. Elke verzekeraar bepaalt zelf vanaf welk bedrag hij een expert laat langskomen.
Mijn verzekeraar heeft betaald aan de tegenpartij
Als jouw verzekeraar de tegenpartij schadeloos stelde, heb je meerdere opties. Misschien ga je als gevolg van de schade volgend jaar meer premie betalen. Je verzekeraar kan je precies vertellen hoeveel meer. Als die premieverhoging groter is dan het schadebedrag, kun je ervoor kiezen om het schadebedrag terug te betalen aan de verzekeraar.
Als je de schade terugbetaalt, is het voor de verzekering alsof er niets gebeurd is. Je behoudt dus je korting en je schadevrije jaren. Meestal krijg je een half jaar of een heel jaar de tijd om een schade terug te betalen.
Afwikkeling als je zelf geen schuld hebt
Ben je door een auto aangereden en wil de bestuurder onderhands schikken, denk daar dan eerst goed over na. Vlak na een ongeval heb je je gedachten vaak niet helemaal op orde. Neem in ieder geval nooit onder druk geld aan.
Je hebt altijd het recht om de tegenpartij via zijn verzekering aansprakelijk te stellen. De rust om niet rechtstreeks in discussie te hoeven met de tegenpartij, geldt dus ook voor het slachtoffer.
Als de dader weigert een schadeformulier in te vullen en hij wil ook niet loslaten waar hij verzekerd is, dan kun je daarvan aangifte doen bij de politie. De politie kan vervolgens achterhalen waar de auto verzekerd is. Let wel: dit is geen garantie dat je ook daadwerkelijk een schadevergoeding krijgt. Daarvoor moet eerst de aansprakelijkheid bepaald worden.
Wil je geen rompslomp met een verzekeraar of tegenpartij als je schade hebt veroorzaakt? Wij staan voor je klaar en helpen je met de afwikkeling van de schade. We zorgen voor een bevredigend resultaat voor alle partijen.