← Alle berichten

Hogere woonlasten door stijgende WOZ-waarde

De prijs van een gemiddeld huis is de afgelopen tijd fors gestegen. Deze prijsstijging is terug te zien in de WOZ-waarde van huizen. Deze door de gemeente vastgestelde waarde van woningen stijgt voor het eerst in zes jaar. Hierdoor gaan je woonlasten omhoog. Toch heeft een stijgende WOZ-waarde ook voordelen. Bijvoorbeeld bij de verkoop van je huis.

Ieder jaar stelt de gemeente de waarde van je huis vast. Begin dit jaar bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 209.000 euro. Met een plus van 1,5 procent is hiermee de eerste gemiddelde stijging in zes jaar een feit. In Amsterdam, waar betaalde woonruimte schaars is, bedraagt de stijging 9 procent. Overigens is niet in elke gemeente sprake van een toename. Onderaan de lijst staat Elburg (Gelderland), waar de gemiddelde WOZ-waarde juist 9 procent daalt.

Hogere woonlasten

De WOZ-waarde is van belang voor jouw woonlasten. Zo is het de maatstaf voor de onroerendezaakbelasting (ozb). De hoogte van deze belasting kan per gemeente verschillen, wel is de waarde van jouw huis altijd het uitgangspunt.

Daarnaast worden woonlasten als rioolheffing en afvalstofheffing vastgesteld op basis van de WOZ-waarde. Hoeveel je betaalt aan het waterschap is ook afhankelijk van de woningwaarde. 

WOZ-waarde te hoog?

Het kan zijn dat je het niet eens bent met de waardering die de gemeente jouw huis geeft. Bijvoorbeeld omdat je een dure verbouwing achter de rug hebt die waarde toevoegt. In dat geval kun je bezwaar indienen bij de gemeente. Als door het bezwaar de WOZ-waarde daalt, dalen ook de kosten voor de eerder genoemde gemeentelijke belastingen. 

Elk voordeel…

In het afgelopen jaar maakten huiseigenaren ook bezwaar wanneer ze vonden dat de gemeente de waarde van hun huis juist te laag had ingeschat. Dat deden ze niet vanuit een wens om meer belasting te mogen betalen. Een lagere WOZ-waarde heeft namelijk niet alleen maar voordelen.

Bijvoorbeeld bij de verkoop van je huis is het een nadeel wanneer de gemeente de woningwaarde lager insteekt. Ook kan voor jouw hypotheeksituatie een hogere WOZ-waarde gunstig zijn. Des te hoger de woningwaarde, des te kleiner het risico dat jouw huis ‘onder water’ staat. Daar is sprake van wanneer jouw hypotheeklast hoger is dan de waarde van je huis.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Je kunt bezwaar maken tegen de opgelegde WOZ-waarde binnen zes weken nadat je de documenten van de gemeente hebt ontvangen. De bezwaarprocedure verschilt per gemeente. Meer informatie daarover staat op de WOZ-beschikking die je ontvangt. 

Het ligt voor de hand dat het niet bij deze gemiddelde stijging van de WOZ-waarde blijft. Zeker omdat de prijsstijgingen van huizen niet één op één worden doorgevoerd is het effect langer merkbaar bij de WOZ-waardering. Begin volgend jaar wordt de huidige opleving pas verwerkt in de WOZ-waardering.