← Alle berichten

De weg op met gladheid en storm? Dit vergoedt je autoverzekering

Een medewerker van autoverzekeraar Generali gaf in de media aan dat automobilisten onverzekerd zijn als ze de weg op gaan met code rood. Als het zo glad is dat er een waarschuwing afgegeven wordt, dan neigt koppig doorrijden volgens de medewerker naar roekeloosheid. Een storm aan reacties barstte los. Verzekeraars zouden altijd hun eigen belang in het middelpunt zetten. Te voorbarig, want wat de schade-adviseur zei, bleek niet te kloppen. Hoe zit het wel?

“Ga je bij code rood de weg op met schade tot gevolg, dan hangt het van de dekking en toedracht af in hoeverre de schade wordt vergoed. Wel heeft de verzekeraar het recht deze schade op de bestuurder te verhalen”, aldus de medewerker van verzekeraar Generali. De schade-adviseur vermeldde er nog wel bij dat de schade die je bij een ander aanricht wel altijd verzekerd is. Alleen de schade aan je eigen auto staat ter discussie.

Foutje bedankt?

Een foutje van verzekeraar Generali. Niets is namelijk minder waar. Ook bij code rood dekt je autoverzekering gewoon de schade. Wat er precies gedekt is, is uiteraard wel afhankelijk van het type autoverzekering dat je hebt afgesloten. Bij een WA verzekering of WA+ verzekering zal schade aan je eigen auto niet vergoed worden. Daarvoor heb je een  all risk-autoverzekering nodig.

Wat is roekeloos rijgedrag?

In Groningen moesten mensen ook tijdens de gladheid van enkele weken geleden gewoon naar hun werk. Dat kun je nauwelijks roekeloos noemen. Roekeloosheid volgens de wet is een rood licht negeren tijdens een straatrace op de openbare weg. Heel wat anders dan voorzichtig naar je werk rijden als iedereen dat doet. Overigens heeft Generali tijdens de extreme gladheid geen enkele claim afgewezen vanwege roekeloos rijgedrag.

Ongeluk zonder winterbanden: hoe zit dat?

Regelmatig wordt gevraagd of je verzekerd bent als je een ongeluk maakt terwijl je zonder winterbanden rijdt. In veel Europese landen is het namelijk verplicht om in de winter je banden te verwisselen voor exemplaren met meer grip. Ook hier geldt dat je gewoon verzekerd bent. Zowel voor de schade die je aanricht bij een ander als die aan je eigen auto, mits die natuurlijk all-risk verzekerd is.

Maak je een ongeluk zonder winterbanden of sneeuwkettingen in bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk, dan vergoed je verzekering de schade. De plaatselijke politie geeft je waarschijnlijk wel een boete voor het rijden zonder winterbanden. Deze boete is uiteraard niet te verhalen op je autoverzekering.

Het rijden zonder winterbanden in een wintersportgebied kan wel gevolgen hebben voor je aansprakelijkheid bij een ongeval. Omdat je minder grip hebt, kun je minder adequaat reageren op onverwachte situaties. Is je auto WA of WA+ verzekerd en vind je dat de tegenpartij moet betalen voor jouw schade? Dan kun je daar zonder winterbanden wel eens ongelijk in krijgen.