Afgestudeerden tussen 2009 en 2013 bleven liever huren dan kopen. Je zou ook wel gek zijn. De voorgaande generatie zat met torenhoge restschulden en de huizenmarkt was compleet stilgevallen. Nu is dat gelukkig wel anders. Huren is schreeuwend duur geworden. Je zou wel gek zijn als je niet koopt. Maar de starters van nu hebben veel vragen.
“De gedachte dat een starter alles al heeft gegoogeld als hij bij een adviseur komt en slechts beperkt advies nodig heeft, is een illusie”, zegt Rein Wispelweij van hypotheekverstrekker BLG Wonen. Uit hun onderzoek blijkt dat starters slecht weten wat de aanschaf van een huis inhoudt. Hun vragen en onzekerheden komen pas boven tafel bij de hypotheekadviseur.
Starters onbeslagen ten ijs?
Zijn jonge huizenkopers zo slecht voorbereid? De cijfers uit het onderzoek lijken daar wel op te wijzen. Een doorsnede van de resultaten:
- 32% wist niet welke bijkomende kosten er zijn
- 40% wist niet dat hypotheekvoorwaarden bespreekbaar zijn
- 41% wist niet hoeveel hij kon lenen
- 54% wist niet hoe lang een aankooptraject duurt
Vijf jaar rampspoed
Je zou ook een andere oorzaak aan kunnen wijzen voor de onwetendheid van starters. Als je huurt ben je relatief veilig, want je hebt je nog nergens aan verbonden. Maar ga je kopen, dan loop je een bepaald risico. Na vijf jaar vol ramspoedverhalen is dat een reële angst geworden. Het is daarom niet verwonderlijk dat starters hun vragen bewaren voor een persoon waarin ze vertrouwen hebben.
Dat vertrouwen vinden starters overigens steeds minder vaak bij een bank en steeds vaker bij een onafhankelijk adviseur.
‘Zonder adviseur geen huis’
Opmerkelijk is dat 38% van de starters aangeeft dat ze zonder adviseur geen huis hadden kunnen kopen. Het toont aan dat een adviseur een niet te onderschatten gidsfunctie heeft. Zonder begeleiding waren de starters waarschijnlijk nooit op de hoogte geweest van gemeentelijke of provinciale regelingen voor jonge kopers. Financiële ondersteuning die het kopen of opknappen van een huis vaak net wél mogelijk maakt.
Starters raken buffers kwijt
In 2016 mag je nog maximaal 102 procent van de woningwaarde lenen. In 2017 nog maar 1 procent. BLG ziet dat starters daardoor steeds meer risico lopen. 64% van de kopers heeft 10.000 euro of meer aan eigen geld meegenomen. Jonge mensen moeten al hun spaargeld inzetten voor het kopen van een huis. BLG noemt dat een ongezonde ontwikkeling die de aandacht verdient.
Onafhankelijke hypotheekadviseurs worden door starters goed gevonden. Dat de adviseurs het vertrouwen krijgen boven de bank is uit te leggen. Het hypotheekaanbod is groter, de begeleiding duurzamer en het resultaat voordeliger.