De tijd dat je van sparen rijk werd, ligt ver achter ons. En het ergste spaarleed is nog niet geleden. Zowel ING als ABN Amro en Rabobank verlagen opnieuw de spaarrente. De hoogste spaarrente daalt bij deze grootbanken naar 0,70 procent. Gelukkig zijn er alternatieve aanbieders die een rente bieden van 1,2 procent.
Met 1,25 procent biedt Knab bank op dit moment de hoogste rente. Je kunt bij Knab echter alleen een spaarrekening openen in combinatie met een betaalrekening. Daar zijn, afhankelijk van je pakketkeuze, kosten aan verbonden. De hoogste spaarrentes van dit moment, voor een spaarrekening zonder bijzondere voorwaarden:
Spaarrente nog verder omlaag
Zeker tot medio volgend jaar is de verwachting dat de spaarrente nog verder daalt. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat banken nog steeds goedkoop aan geld kunnen komen. Bijvoorbeeld door te lenen van organisaties als de Europese Centrale Bank. Die rekent een lage rente aan commerciële banken, in de hoop dat er vervolgens veel leningen worden gesloten.
Veel leningen betekenen ook veel aankopen. Goed voor de economie in Europa, zo oordeelt de ECB. Maar slecht voor jouw spaarrente.
Leven iets goedkoper
Een schrale troost van de dalende spaarrente is dat de inflatie ook is afgenomen in de afgelopen maanden. Vooral de energierekening en brandstof is voordeliger dan een jaar eerder. In Europa is het dagelijks leven nu zelfs iets goedkoper dan vorig jaar. Dit is overigens een gemiddelde. Energie is nu bijvoorbeeld voordeliger, maar je betaalt 1,4 procent meer voor tabak en een alcoholische versnapering.
Spaaralternatieven
Wat moet je met je spaargeld als de bank er weinig voor over heeft? Beleggen is een optie. Je loopt daarbij meer risico. De keerzijde is dat je met beleggen over het algemeen meer rendement maakt, zeker als je een lange adem hebt.
Mocht je een koopwoning hebben, dan is extra aflossen op de hypotheek ook een alternatief. Los je bijvoorbeeld meer dan vijf procent van je hypotheek af, dan verstrekken sommige banken korting op je hypotheekrente.
In december wordt het spannend: wat gaan centrale banken als de ECB en de Amerikaanse tegenhanger (de FED) doen?
Als zij besluiten om de rente te verhogen die banken betalen wanneer ze geld lenen, kan dit een verdere daling van de spaarrente tegengaan. Maar helaas, zelfs als dat zo is, wachten er geen gouden bergen in spaarland. Ook dan zal het slechts met kleine stapjes vooruit gaan. Als je je geld tijdelijk kunt missen, zijn er voorlopig betere opties dan sparen.