← Alle berichten

Bosbranden op mijn vakantiebestemming, wat nu?

De hoge temperaturen in het zuiden van Europa zorgen voor fikse bosbranden. Zo is al bijna een tiende van het Griekse eiland Rhodos in vlammen opgegaan. Wat als een dergelijk gebied nu juist jouw vakantiebestemming is? Volg de adviezen van de overheid en verzekeraar.

Bij een bosbrand of andere calamiteit, is het belangrijk de adviezen van lokale autoriteiten als eerst op te volgen. Daarnaast is het verstandig om het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen.

Adviezen Buitenlandse Zaken niet bindend
De reisadviezen van het ministerie zijn niet-bindend. Kortom, reizigers en reisorganisaties hoeven dit advies niet per se op te volgen. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger en de desbetreffende touroperator om een reis al dan niet door te laten gaan. Het kan dus zijn dat de overheid code geel geeft voor een bepaald gebied, terwijl de reisorganisatie de reis toch door laat gaan. In die situatie is code geel geen geldende annuleringsvoorwaarde.

Reis je naar een land met code rood of oranje? Mogelijk wordt vanuit je reis- of annuleringsverzekering de dekking beperkt. Wees je hiervan bewust als je toch naar een dergelijk gebied afreist.

Kan ik mijn vakantie annuleren vanwege het risico op bosbranden?
Je hebt altijd het recht om je vakantie om wat voor reden dan ook te annuleren. Wel bepaald de reden van annulering of je recht hebt op een annuleringsvergoeding. Een bosbrand, of het risico daarop, is niet automatisch een geldige reden. In dat geval ben je dus verplicht de reissom volledig te betalen.

Calamiteitenfonds noodzaak voor annulering
Een bosbrand wordt niet altijd gezien als een geldige reden voor annulering, omdat het in veel gevallen niet gaat om een calamiteit. Pas wanneer het Calamiteitenfonds een zogenaamde dekkingsbeperking uitroept voor het land of regio, kun jij de reissom bij annulering terugkrijgen. De reisorganisatie waarbij je je vakantie geboekt hebt, moet wel aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds. 

In de praktijk probeert je reisorganisatie vaak de reis om te boeken in plaats van te annuleren. Je bent niet verplicht om akkoord te gaan met de omboeking die de reisorganisatie voorstelt. Vervolgens annuleert de reisorganisatie je boeking alsnog en krijg je de al betaalde kosten gewoon vergoed.

Op vakantie zonder reisorganisatie?
Heb je zonder tussenkomst van een reisorganisatie je vakantie geboekt? In dat geval kun je niet terugvallen op het calamiteitenfonds. Mogelijk kan je reis- of annuleringsverzekering uitkomst bieden. Niet alle calamiteiten zijn echter gedekt, lees dus goed de voorwaarden van je verzekering. Bel, zodra een calamiteit zich voordoet, met je reis- of annuleringsverzekeraar. Zij kunnen je vervolgens verder helpen.

Heb jij je vakantie naar Griekenland al gepland? Bosbranden zijn niet altijd een geldige annuleringsreden. Ga je op vakantie? Zet het nummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar in je telefoon. Zo kun je snel actie ondernemen bij calamiteiten.