Je rijdt ’s nachts op de snelweg en voor je koplampen doemt plotseling een ree op. Ontwijken lukt niet en de aanrijding is een feit. Erg vervelend, zowel voor het dier als voor jou. Een aanrijding met een wild dier kan flinke schade veroorzaken. De gemiddelde schade bij een aanrijding met groot wild bedraagt al snel 1.900 euro. Maar wordt dergelijke schade wel door je autoverzekering gedekt?
Reeën, herten, zwijnen en zelfs wolven komen op steeds meer plaatsen in Nederland voor. Zeker in bosrijke gebieden is een aanrijding met overstekend wild geen uitzondering. Met waarschuwingsborden, wildrasters, hekken en snelheidsbeperkingen proberen provincies en natuurorganisaties ongelukken zo veel mogelijk te beperken. Of je verzekering de materiële schade na een aanrijding met een dier vergoedt, hangt van twee zaken af: hoe je bent verzekerd en of het inderdaad gaat om overstekend wild en niet om een loslopend huisdier.
WA, WA+ beperkt casco of all-risk
Wie zijn auto verzekert, heeft de keuze uit een WA-, beperkt casco- of allrisk dekking. Met beperkt casco en allrisk is schade na een aanrijding met wild onder voorwaarden gedekt. Het moet wel gaan om een directe botsing met het dier en dus niet om een uitwijkmanoeuvre. Het claimen van schade na een directe botsing met een dier heeft meestal geen invloed op de schadevrije jaren.
Met de WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Je krijgt dus geen vergoeding na een aanrijding met wild. Omdat er bij overstekend wild geen sprake is van een eigenaar van het dier, kun je ook niemand aansprakelijk stellen voor de schade.
Uitwijkmanoeuvre
Komt er een wild dier op je auto af, dan moet je in een flits beslissen wat je doet. Misschien kies je voor een gevaarlijke uitwijkmanoeuvre. Het dier wordt hierdoor soms gespaard, maar de situatie wordt er niet minder gevaarlijk op: een slip tegen een boom is geen uitzondering. Dergelijke schade wordt alleen vergoed wanneer je een allrisk autoverzekering hebt, aangezien het ongeluk in dat geval door jouzelf veroorzaakt is.
Aanrijding met huisdier
Bij aanrijdingen met een loslopende hond of kat gelden andere regels. Huisdieren hebben namelijk wél een eigenaar. In de wet is vastgelegd dat het baasje aansprakelijk is voor het huisdier en zodoende de aangerichte schade moet vergoeden. Wanneer de hond van de buren onverwacht voor je auto springt, is de buurman aansprakelijk voor de autoschade. Hij kan de schade vervolgens verhalen op zijn aansprakelijkheidsverzekering.
Heb je een beperkt casco of een allrisk dekking, dan kun je de schade direct melden bij je eigen autoverzekeraar. Deze zal de schade vervolgens verhalen op (de verzekering van) de eigenaar van het huisdier. Wie enkel een WA-verzekering heeft moet de eigenaar van het dier zelf aansprakelijk stellen. Schade verhalen kan soms veel moeite en tijd kosten. Een rechtsbijstandverzekering kan je hier bij helpen.
Wie een (wild) dier aanrijdt, moet hier altijd een melding van maken bij de politie. Doorrijden is zelfs strafbaar. Naast het benaderen van de politie, is het belangrijk om je verzekeraar direct op de hoogte te stellen. Vul een schadeformulier in en maak foto’s van de schade. Vervolgens kan de verzekeraar de schade beoordelen en op de juiste wijze afhandelen. Heb je vragen over het indienen van schades? We helpen je graag.