← Alle berichten

De woningprijs daalt. Wat zijn de vooruitzichten?

De gekte op de woningmarkt is al even voorbij. Voor het eerst sinds 2014 zijn de woningprijzen gedaald op jaarbasis. Op maandbasis dalen de huizenprijs al een tijdje, met uitzondering van januari. Economen van ABN en Rabobank zien wel licht aan het einde van de tunnel. 

Bestaande koopwoningen waren in februari 0,8% goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In vergelijking met januari is de huizenprijs met 1,5% gedaald. In februari betaalde je gemiddeld € 410.189 voor een bestaande woning. Ondanks de daling ligt de woningprijs nog steeds 90% hoger dan op het dieptepunt in 2013.

Stijgende lonen en sterke arbeidsmarkt
Rabobank economen hebben hun eerdere voorspelling over de woningmarkt naar beneden bijgesteld. Ze verwachten nu dat de huizenprijzen dit jaar 4,2% lager liggen. Hiermee wordt een koophuis eind van dit jaar 7,6% goedkoper dan de piek halverwege 2022. ABN voorziet voor het huidige jaar een iets grotere prijsdaling van -6%.

Beide banken verwachten in 2024 een daling, al zullen de prijzen later in 2024 stabiliseren. Door de daling van de huizenprijzen worden woningen betaalbaarder voor meer mensen. Daarnaast is het gemiddelde loon flink gestegen, zijn mensen meer gaan werken en is de arbeidsmarkt sterk. Hierdoor is er meer ruimte voor de hypotheek, ondanks de hogere rente.

2022 was een jaar van uitersten
De woningmarkt was in 2022 een jaar van uitersten. Van de hoogste huizenprijsstijging ooit, naar een daling van 4,5 procent in december ten opzichte van het hoogtepunt in juli. De forse inflatie en sterk gestegen hypotheekrente waren de belangrijkste oorzaken voor de omslag. Hierdoor kunnen mensen minder besteden aan een hypotheek, waardoor de vraag naar woningen afnam. Daarnaast werden er meer woningen te koop gezet. Dit maakt onderhandelen makkelijker voor kopers.

Door geringe aanbod blijft de markt krap
Hoewel er de laatste tijd meer woningen te koop staan, blijft het aanbod krap. In 2013 stonden er bijvoorbeeld ruim vier keer zoveel woningen te koop als nu. Waarschijnlijk neemt het aanbod komend jaar verder toe, maar wel beperkt. Daarnaast hapert de bouw van nieuwbouwwoningen, waardoor het aanbod opnieuw achter blijft bij de vraag. Dit remt een verdere daling van de prijzen.

Verwachting kapitaalmarktrente
De Rabobank verwacht ook dat de kapitaalmarktrente, waarop geldverstrekkers de rentes baseren, in de loop van het jaar weer iets gaan dalen. Dit kan resulteren in lagere hypotheekrentes. Toch zijn de voorspellingen rondom de kapitaalmarkt onzeker. De markt is grillig en afhankelijk van veel factoren, zo bleek ook onlangs toen enkele banken in de problemen kwamen.