← Alle berichten

Hypotheekofferte annuleren of verlengen? Reken op deze kosten

Met het accepteren van de hypotheekofferte is de koop van een woning nog niet rond. Pas na het passeren bij de notaris ontvang je de sleutel. Op dat moment gaat de hypotheek in. Er kan in de tussenliggende periode van alles gebeuren waardoor je de hypotheek toch niet meer wilt afsluiten of je meer tijd nodig hebt. Houd rekening met de eventuele annulerings- of verlengingskosten.

Er is alleen sprake van annulerings- of verlengingskosten als je de hypotheekofferte al geaccepteerd hebt. Verwar dit niet met de tijd die je hebt om in te gaan op de offerte van de hypotheekverstrekker. Doorgaans heb je hier veertien dagen de tijd voor. Het vervalt automatisch als je niet op het aanbod ingaat binnen die termijn. Na het accepteren en ondertekenen van de offerte is deze bindend.

Waarom betaal je annuleringskosten?
Als jij de hypotheekofferte eenmaal geaccepteerd hebt, gaat de geldverstrekker ervan uit dat jij er daadwerkelijk gebruik van gaat maken. Vervolgens wordt door de geldverstrekker actie ondernomen om jou die hypotheek met afgesproken rente en voorwaarden te kunnen aanbieden. Wanneer jij de offerte later annuleert, mist de geldverstrekker mogelijk rente-inkomsten. Daarom moet je rekening houden met eventuele annuleringskosten.

Voorwaarden verschillen per aanbieder
Wanneer en onder welke voorwaarden je annuleringskosten betaalt, verschilt per aanbieder. Sommige aanbieders rekenen standaard annuleringskosten, terwijl andere rekening houden met de omstandigheden. Denk hierbij aan de volgende situaties wanneer je bijvoorbeeld geen annuleringskosten betaalt:

  • Als het koopcontract ontbonden wordt door de verkopende partij.
  • Bij overlijden van je partner.
  • Bij echtscheiding of ontbinding van je samenlevingscontract van jou en je partner.
  • Als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt.
  • Als je binnen een bepaalde termijn (bijvoorbeeld 90 dagen) de offerte annuleert. Na die periode betaal je wel annuleringskosten.

Sommige geldverstrekkers rekenen pas annuleringskosten als je de offerte eerst verlengd hebt en daarna annuleert.

Kosten verlengen hypotheekofferte
In de hypotheekofferte staat een uiterste passeerdatum. Voor dit moment moet je langs de notaris zijn geweest om de hypotheekakte te tekenen. Anders vervalt de offerte. Lukt het jou niet om op tijd te tekenen? Dan kun je in veel gevallen de offerte verlengen. Je behoudt dan de rente en voorwaarden. Voor het verlengen worden meestal wel extra kosten gerekend, de zogenaamde bereidstellingsprovisie of verlengingskosten. De voorwaarden hiervan kunnen verschillen per geldverstrekker.

Bij het afsluiten van een hypotheek is het belangrijk om te kijken naar de annulerings- en verlengingsvoorwaarden. Zeker als je niet helemaal zeker bent dat de koop doorgaat of als de passeerdatum lang op zich laat wachten. Wij hebben duidelijk voor ogen welke geldverstrekkers de meest gunstige voorwaarden voor jou hebben op dit gebied. Voor hulp en advies bij het afsluiten voor een hypotheek kijken we graag met je mee. Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact met ons op.