← Alle berichten

Woningbrand: eerste hulp wordt verzorgd door stichting Salvage

Een woningbrand is een nachtmerrie. Het is dan lastig om het hoofd koel te houden, terwijl er de eerste 24 uur na de brand veel moet gebeuren. In die situatie biedt stichting Salvage eerste hulp. Zo wordt ergere schade voorkomen en bereiden ze je voor op wat komen gaat.

In 2022 kreeg stichting Salvage tien procent meer hulpvragen dan in 2021. De meeste hulp wordt verleend na brand, bliksem en/of explosies. Maar ook bij ernstige water- of stormschade wordt hulp verleend.

Brandweer blust, Salvage sust
Wanneer de brandweer constateert dat er bij een woningbrand extra hulp nodig is, schakelen zij de hulp van stichting Salvage in. Zo kan de brandweer zich richten op het blussen van de brand, terwijl een Salvage-medewerker zich om jou bekommert. Doorgaans zijn de hulpverleners binnen het uur ter plaatse. In eerste instantie bieden zij een luisterend oor en kijken ze met welke hulp je gebaat bent. Samen met jou kijken ze ook waar je die nacht veilig kunt overnachten.

Verdere schade voorkomen
Een andere belangrijke taak van Salvage is het voorkomen van verdere schade. Stichting Salvage werkt hierbij samen met een breed netwerk aan bedrijven. Denk bij het voorkomen aan schade aan: het dichttimmeren van panden, wegzuigen van water en noodvoorzieningen regelen voor gas, water en elektra. Ook kunnen ze gespecialiseerde bedrijven inzetten om meubels en apparatuur met water- en roetschade te drogen en reinigen.

Na deze eerstehulpverlening bereid de medewerker van Salvage je voor op wat komen gaat. De administratieve afwikkeling kan behoorlijk lang duren. Je krijgt ook uitgelegd wat je wel en niet moet doen. Zo mag je niet de schade opruimen zolang de recherche en schade-expert nog niet langs geweest zijn. De stichting stelt over het algemeen alvast jouw verzekeraar op de hoogte.

Geen kosten voor de hulp van stichting Salvage
De kosten van Stichting Salvage zijn gedekt via je verzekeraar. Heb je geen woonverzekering afgesloten? Ook dan hoef je niets te betalen. De kosten worden in die situatie betaald vanuit het garantiefonds van de stichting zelf.

Tips om woningbrand te voorkomen
Stichting Salvage wordt het meest ingezet na een heftige woningbrand. Zorg dat het zo ver niet komt. Dit zijn enkele tips om woningbrand te voorkomen:

  • Houd de filter van je wasdroger schoon en zet deze alleen aan als je thuis bent. Veel branden ontstaan door de wasdroger.
  • Zet apparaten volledig uit en niet op stand-by. Hiermee voorkom je dat elektrische apparaten (te) warm worden en de stop op het apparaat vlam vat.
  • Laad je telefoon niet op in bed.
  • Haal apparaten die zijn opgeladen direct uit het stopcontact.
  • Heb je een schoorsteen? Laat deze vegen door een erkend bedrijf
  • Zorg voor goed werkende rookmelders. Rookmelders zijn inmiddels verplicht op iedere woonetage.
  • Zorg voor blusdekens en een brandblusser in huis om grotere brand te voorkomen.
  • Laat je zonnestroominstallatie regelmatig checken op veiligheid door erkend bedrijf.

Salvage-medewerkers zijn voor gedupeerde de eerste steun en toeverlaat in een roerige tijd. De hulp van Salvage is echter voor korte duur. Als de praktische zaken zijn geregeld en jij voorbereid bent op wat komen gaat, trekken zij zich weer terug. De verdere afwikkeling van de schade wordt overgenomen door de verzekeraar.