Het aantal claims voor woningbranden is fors gedaald in het afgelopen jaar. Het is nog de vraag of deze trend doorzet. Zeker nu mensen door de hoge gasprijs vaker de open haard gebruiken. Deze alternatieve verwarmingsbron brengt ook risico’s met zich mee, waaronder een schoorsteenbrand. Onder welke verzekering valt dit risico?
Verzekeraars hebben in 2021 minder woningbranden gerelateerde claims ontvangen dan in 2020. Het aantal daalde van 67.165 naar 59.011. Deze daling is nog niet terug te zien in het aantal slachtoffers van woningbranden. Aandacht voor brandpreventie blijft dus belangrijk.
Schoorsteenbrand en je verzekering
Het komt te vaak voor dat een gezellig avondje met een haardvuur op de achtergrond veranderd in een nachtmerrie door een schoorsteenbrand. De schade aan je woning en spullen kan fors zijn. Heb je schade aan de woning door rook, roet, schroeien of smelten? Dit valt onder de opstalverzekering. Voor schade aan spullen kun je bij jouw inboedelverzekeraar aankloppen.
Zelf heb je de verantwoordelijkheid om de kans op schade zo veel mogelijk te beperken. In het geval van een schoorsteen kun je denken aan periodiek onderhoud. Laat je schoorsteen jaarlijks schoonmaken voordat je van de open haard gebruikt maakt en bewaar de facturen goed.
Voorkom een schoorsteenbrand
Uiteraard is voorkomen ook in dit geval beter dan genezen. Eventuele bladeren of takjes kunnen gaan smeulen en zorgen voor brand. Een schoon rookkanaal is dan ook essentieel bij het stoken van de open haard. Daarnaast optimaliseer je zo de luchttoevoer en ontstaat er een betere verbranding. Meer tips voor het gebruik van je open haard zijn:
- Ventileer je woning goed tijdens het stoken
- Laat het haardvuur nooit onbeheerd achter
- Laat je schoorsteen vegen door een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB)
- Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken en gebruik nooit benzine of spiritus.
- Stook volgens de Zwitserse methode. Meer hierover lees je op de site van brandweer.nl
Breekt er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een schoorsteenbrand uit? Blus deze nooit met water. Wat beter werkt is een emmer met zand.
Een open haard geeft zowel warmte als sfeer in je woning. Zorg dat je verantwoord stookt en laat de sfeer niet bederven door een schoorsteenbrand. Wil je meer weten over woonverzekeringen en de dekking hiervan bij een brand of andere gebeurtenis? Onze verzekeringsspecialisten adviseren je hier graag over.