Met de bouwvak voor de deur gaat het overgrote deel van Nederland komende weken op vakantie. Ga je naar het buitenland, dan moet je rekening houden met verschillende zaken. Ben je bijvoorbeeld goed verzekerd bij pech onderweg en wat heb je verplicht nodig in de auto? We zetten op een rij waar je aan moet denken voordat je de deur achter je dicht trekt.
Om te beginnen moet je jezelf kunnen identificeren, waar je ook heen gaat. Let op, in sommige landen is je rijbewijs geen geldig legitimatiebewijs. Neem naast je rijbewijs dus ook je paspoort of ID mee. Kijk ook welke verdere regels gelden in het land van bestemming. Wet en regelgeving kan namelijk nogal verschillen. Dit geldt zeker op het gebied van Covid-19. In Duitsland is bijvoorbeeld een FFP-mondkapjes nog verplicht in het openbaar vervoer.
Medische zorg verzekerd in het buitenland?
Zorgkosten in het buitenland zijn niet automatisch gedekt op je zorgverzekering. Vaak geldt dit alleen voor spoedeisende zorg. Bovendien zijn in de meeste gevallen alleen de kosten volgens de Nederlandse normen gedekt. In sommige landen is zorg duurder dan bij ons, waardoor het restant mogelijk voor eigen rekening is. Met een reisverzekering zijn vaak wel alle kosten gedekt. Slik je medicijnen? Check dan via site van Rijksoverheid of je een medicijnpaspoort mee moet nemen. Dit is vaak nodig als je slaap, pijn of ADHD-medicatie slikt.
Check hoe je pechhulp hebt geregeld
Als je met de auto op pad gaat, moet natuurlijk je auto in tip top conditie zijn. Zo verklein je de kans dat je met pech op de Route du Soleil staat. Check vooraf ook of je verzekerd bent bij pechhulp. Sta je onverhoopt toch met pech langs de kant? Dan kun je onder andere reparaties ter plekke, het wegslepen van je auto naar een garage en vervangend vervoer verwachten. Vervangend vervoer staat dit jaar wel onder druk door het beperkt aantal auto’s dat hier voor beschikbaar is. De voorwaarden bepalen de exacte service.
Dit moet meenemen in de auto
In het buitenland heb je bepaalde dingen verplicht nodig in je auto. Heb je die niet, dan kun je een boete riskeren. Dit heb je verplicht nodig in de volgende landen:
Bijzondere sporten en je reisverzekering
Bijzondere sporten zijn doorgaans uitgezonderd op je reisverzekering. Denk hierbij aan alpinisme, rotsklimmen of zeilen. Toch zijn verzekeraars soms onduidelijk met hoe ze omgaan met een stevige bergwandeling. Ze gebruiken vaak de volgende definitie: ‘Bergsporten zijn uitgezonderd, tenzij het om een tocht gaat langs gebaande wegen of over terreinen die ook voor ongeoefenden begaanbaar zijn’. Een vrij brede omschrijving dus. Check bij de verzekeraar of jij met een gerust hart kunt gaan hiken, bergbeklimmen of paragliden. Bijzondere sporten kun je vaak ook apart verzekeren.
Repatriëring als je zelf niet meer naar huis kunt
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als je geen bijzondere sporten doet. Als je niet meer zelfstandig thuis kunt komen, moet je worden gerepatrieerd. De kosten hiervan kunnen soms oplopen tot tienduizenden euro’s. Check je reisverzekering of repatriatie gedekt is.
Het kost even tijd om je vakantie goed voor te bereiden. Krijg je pech, een ongeluk of ben je ziek tijdens je vakantie? In die situatie betaalt een goede voorbereiding zich dubbel en dwars terug.