De duurzame hypotheek is in opmars. Waarom zou je zelf kiezen voor een groene hypotheek? Bijvoorbeeld voor korting op de hypotheekrente. Daarnaast kan je bij het doorvoeren van energiebesparende maatregelen vaak meer lenen. Door te verduurzamen zit je er uiteindelijk ook nog eens warmpjes bij. Kom jij ook in aanmerking voor een duurzame hypotheek en waar moet je zoal op letten?
Onbekend maakt onbemind. Wat betreft de duurzame hypotheek neemt dit effect af. Steeds vaker is het onderwerp van gesprek tijdens het hypotheekadvies. Terecht, de maandlasten kunnen lager uitpakken dan bij een reguliere hypotheek.
Rentekorting op duurzame hypotheek
Steeds meer geldverstrekkers zien brood in duurzame hypotheken. Dat heeft niet alleen te maken met liefde voor de natuur. Duurzame woningen zijn over het algemeen meer waardevast, wat banken meer zekerheid geeft. Ter promotie bieden ze korting op de hypotheekrente. De manier waarop kan per geldverstrekker verschillen. Bij de Rabobank is die korting bijvoorbeeld 0,10%. Kanttekening is dat deze korting over een deel van je hypotheek geldt. Bij Woonnu (dochteronderneming Nationale Nederlanden) krijg je bij een woning met label A een korting van 0,20%, met een B label is het 0,10%. Heb je nul op de meter? Dan is de korting zelfs 0,25%.
Bij sommige banken, zoals Triodos Bank, kun je naast een reguliere hypotheek ook een extra leningdeel afsluiten voor het verduurzamen van je woning. Over dit deel van je lening krijg je ook extra korting op de rente, tot soms wel 50%. Geldverstrekkers bieden ook vaker los een speciale lening aan voor verduurzaming.
Wanneer kom je in aanmerking voor een groene hypotheek?
Je komt niet zomaar in aanmerking voor een groene hypotheek. De voorwaarde is vaak dat je al een enigszins duurzame woning hebt of creëert. In veel gevallen wordt er gekeken naar de EPC-waarde van je woning of telt het definitieve energielabel. Sporadisch heb je zelfs een groenverklaring nodig.
De Energie Prestatie Coëfficiënt
De EPC- waarde staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt. De waarde geeft aan hoeveel energie je woning verbruikt. De gemiddelde woning in 1990 had een waarde van 1,0. Tegenwoordig moet nieuwbouw een waarde van maximaal 0,4 hebben. Dit houdt in dat een nieuwbouwhuis maar 40% energie verbruikt in vergelijking met een woning uit 1990.
Jouw EPC-waarde kun je opvragen bij de projectontwikkelaar zolang de bouwvergunning minder dan tien jaar geleden is vrijgegeven. In andere gevallen kun je bij je gemeente terecht. Hier zijn doorgaans wel kosten aan verbonden. Heb je onlangs duurzaamheidsmaatregelen genomen? Dan kun je een bedrijf inschakelen om de EPC-waarde opnieuw te laten berekenen. De berekening moet wel worden getoetst volgens de NEN17120 normen.
Hulp bij verduurzamen
Het verduurzamen van je woning is niet altijd even eenvoudig. Zo is het niet handig om eerst zonnepanelen op je woning te installeren en later het dak te isoleren. Veel geldverstrekkers bieden daarom gratis duurzaamheidsadvies bij het afsluiten van een groene hypotheek. Maak daar gebruik van zodat je zo effectief mogelijk kan verduurzamen.
Met een energiezuinige woning is een groene hypotheek zeker het overwegen waard. Een rentekorting van 0,10% levert je bij een hypotheek van €350.000 toch €350 bruto per jaar op. Benieuwd of een groene hypotheek iets voor jou is? Neem via het onderstaande formulier vrijblijvend contact op. Onze adviseurs staan voor je klaar.