De spaarrente staat uitzonderlijk laag. Sparen levert nauwelijks iets op of kost zelfs geld. Beleggen in aandelen dan maar? Veel mensen durven het niet aan. Gebrek aan kennis is de meest genoemde reden om niet te beleggen. Dit terwijl je vermogen op een spaarrekening nauwelijks groeit.
De Autoriteit Financiele Markt (AFM) onderzocht onder een representatieve groep van 800 mensen de wens om te beleggen. Zowel in voorjaar 2020 als in de meting van april van dit jaar, is gebrek aan kennis de meest genoemde reden om niet te beleggen. Wel daalde het percentage mensen dat dit als reden aangaf. Ruim een derde van de niet-beleggers geeft aan niet te beleggen omdat ze er geen geld voor hebben. Daarnaast vond vorig jaar een vergelijkbaar aantal respondenten (35%) beleggen te riskant. Dit percentage is nu gedaald naar 28%.
Bron: AFM
Niet beleggen is ook een risico
Beleggen in bijvoorbeeld aandelen is niet vrij van risico. De koersen van aandelen kunnen dalen, waardoor jouw aandelenbezit minder waard wordt. Toch is niets doen ook een risico. De prijzen van producten en diensten stijgen, terwijl het geld op je spaarrekening niet meegroeit. Beleggen kan een bescherming zijn tegen deze afwaardering van je vermogen. Dit geldt overigens niet alleen voor beleggen in aandelen. Ook zaken als investeren in vastgoed of het (extra) aflossen van je hypotheek dragen bij aan je vermogen.
De AFM stelt op haar website het volgende over sparen en beleggen: ‘Beleggen kent risico’s en is niet geschikt voor iedereen. Maar voor sommige mensen die nu niet beleggen zou beleggen wel kunnen bijdragen aan duurzaam financieel welzijn. Voor bijvoorbeeld iemand die zelf zijn pensioen moet regelen, is beleggen van (een deel van) het vermogen waarschijnlijk beter dan sparen. Zonder risico geen rendement.’
Vooral jongeren starten met beleggen
Ondanks mogelijke drempels is het aantal beleggende Nederlanders afgelopen jaar met 160.000 gestegen tot 1,6 miljoen. Inmiddels belegt een op de vijf huishoudens, een stijging van 11% ten opzichte van 2019. De belangrijkste drijfveer is het opbouwen van vermogen. De AFM constateerde in haar jaarrapport de volgende ontwikkelingen:
- Startende belegger is vooral op zoek naar meer rendement
- Starters beleggen liever zelfstandig
- Vooral jongeren starten met beleggen
- Meer bereidheid om risico’s te nemen
- Duurzaamheid wordt belangrijker
Beleggen in aandelen doe je, als het goed is, niet om er op korte termijn rijk van te worden. Je hebt een lange adem nodig en stalen zenuwen in mindere tijden. Tegenover de risico’s heb je zicht op meer rendement dan op je spaarrekening. Zeker op de lange termijn is de kans groot dat je met sparen minder goed af bent. Wel is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat je meerdere jaren kunt missen.