De huidige hittegolf verslaat alle records. Zeven of meer tropische dagen is niet eerder voorgekomen in ons land. Ook in de nacht zijn de temperaturen uitzonderlijk hoog, zo meldt het KNMI. Probeer jij ook je huis zo koel mogelijk te houden, zonder al te veel resultaat? Een groen dak op je huis kan zorgen voor de nodige verkoeling. Bovendien is het goed voor de natuur, voor je dak en is subsidie mogelijk voor de aanleg.
Je kunt een complete tuin inclusief gras en struiken op je dak laten groeien. In dat geval moet je wel met regelmaat het dak op voor onderhoud. Ook moet het dak stevig genoeg zijn. Een onderhoudsarm alternatief is kleine mossen en vetplanten, zoals bijvoorbeeld de vetplant sedum. Die kan zowel tegen hitte als veel regen, een goede eigenschap in het Nederlandse klimaat.
Wonen onder een koel, groen dak
Met goede zonwering zorg je voor zo veel mogelijk verkoeling. Een groen dak is een goede aanvulling en kan een verschil van vier graden maken in huis. De isolerende werking is ook in de winter een voordeel als je de warmte juist in huis wil houden. Een groen dak is ook goed voor de levensduur van het huis zelf. Door de bescherming tegen UV-straling kan een dak met groenvoorziening tot circa 50 jaar mee. Een regulier plat dak is ‘al’ na ongeveer na 25 jaar aan vervanging toe.
Groen dak alleen geschikt voor plat dak?
Platte daken zijn de ideale ondergrond voor een groen dak. Toch zijn er ook bij licht hellende daken goede mogelijkheden. Als de helling onder de 35 graden blijft zijn er geen speciale aanpassingen aan het dak nodig. Wel loop je het risico dat de beplanting eerder uitdroogt. Regenwater loopt immers sneller weg dan op een plat dak.
Belangrijk is verder dat het dak van jouw huis bestand is tegen het gewicht van de groenvoorziening. De in aanleg gespecialiseerde bedrijven kunnen dat voor je berekenen. Is het dak van jouw huis niet geschikt maar het schuurdak wel? Ook daar past een groen dak doorgaans prima op. Zelfs dan draagt het bij aan het verkoelen van de omgeving, al heb je daar in huis minder profijt van.
Kosten groen dak en subsidie
De kosten voor een groen dak hangen af van verschillende factoren, waaronder het soort beplanting dat je kiest. Om toch een idee te geven kun je uitgaan van circa €70 per m2. De kosten voor een schuin dak kunnen hoger uitvallen.
De groene daken zijn een goede manier om waterlast bij hevige regenval tegen te gaan. Een deel van de neerslag wordt al op het dak opgevangen en stroomt zo niet richting het riool. Verder is het goed voor vogels, bijen en andere dieren. Reden voor veel gemeenten om groene daken te stimuleren met subsidies. Deze gemeentelijke bijdrage kan oplopen tot €30 per m2. Check op deze overheidswebsite wat de mogelijkheden in jouw woonplaats zijn.
Groene vingers nodig?
Bij een onderhoudsarm groen dak hoef je niet wekelijks de ladder op met een schoffel en hark. Wel is het aan te raden om af en toe onkruid te verwijderen. Zo voorkom je dat hardnekkig onkruid zich een weg door waterdichte laag van je dak boort. Een keer per jaar de afvoer controleren kan sowieso geen kwaad. Je groene dak hoeft immers geen moeras te worden. Wil je geen vetplanten op je dak maar de meest kleurrijke bloemen en zie je het onderhoud niet zitten? Tegen betaling uitbesteden aan een hoveniersbedrijf is uiteraard ook mogelijk.
Start een collectief in je straat
De kans bestaat dat jouw buren hetzelfde type huis hebben als jij. Misschien hebben zijn ook interesse in de aanleg van een groen dak. Met meerdere deelnemers tegelijk een offerte opvragen kan voordeel opleveren. Vraag bij de aanbieders gericht naar de korting die geldt als er meer huiseigenaren mee willen doen.
De voorspelling is dat we in de toekomst vaker rekening moeten houden met extreme hitte. De koelte van een groen dak is geen overbodige luxe. In ieder geval beter dan de ventilator die vooral warme lucht verplaatst…