Door de coronacrisis worden veel verre vakantiebestemmingen gemeden. Grote kans dat jij dit jaar ook met de auto eropuit trekt. Hoog tijd om je pechhulp verzekering er eens bij te pakken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de voorwaarden rond vervangend vervoer terwijl je op vakantie bent? Je wilt niet verder in een kleine drie-deurs auto als je met een bomvolle stationwagen aan de reis bent begonnen.
Pechhulp is een verzamelnaam voor verschillende diensten die je kunt kiezen. Naast pechhulp bij aanbieders als ANWB of Route Mobiel zijn er andere mogelijkheden. Bij veel auto- of reisverzekeringen kun je pechhulp als aanvullende module afsluiten. In sommige gevallen valt pechhulp standaard onder de dekking.
Het kan ook zijn dat jouw autodealer een ‘doorrijdgarantie’ biedt. In geval van pech wordt je dan onder voorwaarden via de dealer weer op weg geholpen. Enkele verzekeraars bieden Pechhulp on demand, waarbij je geen abonnement hebt maar per pechgeval een relatief hoog bedrag betaalt.
Aandachtspunten bij vergelijken pechhulp
Door de verschillende vormen van pechhulp kan het voorkomen dat je dubbel verzekerd bent. Check jouw verzekeringspolissen zodat je weet wat er gedekt is. Ben je op zoek naar pechhulp of ben je benieuwd of je goed zit bij je huidige aanbieder? Let bij het vergelijken onder andere op deze zaken:
- Hulp in eigen woonplaats
40% van de pechgevallen gebeuren in de eigen woonplaats. Niet alle aanbieders bieden dekking voor hulp dichtbij huis.
- Vervangend vervoer
Niet alleen het aantal dagen dat je vervangend vervoer krijgt kan verschillen, let ook op de ‘klasse’. Kijk dus of je een auto krijgt waar je ook goed mee verder kunt.
- Vergoeding bij overnachtingen
Check hoeveel nachten je vergoed krijgt als je onverhoopt elders moet overnachten en wat de maximale vergoeding per nacht is.
- Dekking buitenland
In welke landen krijg je hulp en hoe ziet deze hulp er precies uit?
- Tevredenheid
Wat zeggen klanten over de service van de verzekeraar? Kijk niet alleen naar de premie.
- De premie
Hoe is de premie ten opzichte van andere aanbieders en wat krijg je voor je geld?
Wat vaak uitgesloten is van dekking
Sommige vormen van pech zijn niet of beperkt gedekt. Soms spreken situaties voor zich, zoals bijvoorbeeld de kosten voor vervangende onderdelen of het aanvullen van je brandstof zijn voor eigen rekening. In deze gevallen wordt pech vaak niet gedekt:
- Vastzitten in de sneeuw of modder (meestal uitgesloten)
- Pech door aanrijdingsschade (bij diefstal krijg je soms wel enige hulp)
- Jezelf buitensluiten, zonder brandstof zitten (soms maar één keer gedekt, daarna niet meer)
- Pech door voorziene schade, slecht onderhoud of slijtage
- Pech door buitenkomend onheil (zoals bliksem of storm)
Wat moet je meenemen in verschillende landen?
Bij goed voorbereid op pad gaan hoort ook het controleren van de regels in de landen die je doorkruist op weg naar je bestemming. Zo is een rijbewijs in Duitsland bijvoorbeeld geen geldig legitimatiebewijs en is België het enige land waar een brandblusser verplicht is. Vergeet niet je auto uit te rusten met de juiste veiligheidsattributen:
Voorkom problemen onderweg met de ‘gendarmerie’ of ‘Polizia di Stato’ en zorg dat je de juiste spullen meeneemt. Controleer daarnaast hoe het zit met jouw pechhulp dekking en check de corona maatregelen die gelden in het gebied waar je verblijft. Met een goede voorbereiding ga je gerust op pad!