← Alle berichten

Woningaanbod snelst verkocht sinds 2002

De woningmarkt heeft weinig tot niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren: 52% van alle woningen werd voor meer verkocht dan dat ervoor gevraagd werd. Het aantal verkopen steeg ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar maar daalde licht met bijna 4% in vergelijking met het jaar ervoor. Dit laat de NVM weten tijdens de presentatie van de cijfers van het tweede kwartaal.

Het was een kwartaal dat zo goed als geheel in coronatijd plaats vond. Hierdoor is ook een eventueel effect van de maatregelen van alle door de overheid genomen maatregelen zichtbaar.

Gemiddelde woning verkocht voor 335.000  
De prijs van verkochte woningen is in het tweede kwartaal van 2020 toegenomen, met 8,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde transactieprijs van verkochte woningen komt daarmee uit op 335.000 euro.

Woningaanbod snelst verkocht sinds 2002
De looptijd van het aanbod, dus de tijd in dagen dat een woning gemiddeld te koop staat, daalt normaal gesproken in een tweede kwartaal. Dat is ook nu het geval. De gemiddelde woning in Nederland staat nu 98 dagen te koop. De laatste keer dat het aantal dagen onder de 100 lag, was in 2002.

61% van het aanbod staat gemiddeld korter dan 1 kwartaal te koop. Dat was vorig kwartaal nog 53%. Voor nog slechts 17% van de te koop gezette woningen geldt dat ze langer dan een jaar te koop staan. Ook dit percentage daalt, maar niet zo snel.

Minder concurrentie van expats en investeerders
Het internationale verkeer is afgenomen door de coronacrisis. Dit heeft tot gevolg dat er minder expats zijn die in Nederland een woning willen kopen. Daarnaast zijn ook grotere investeerders in woningen iets voorzichtiger geworden. Deze ontwikkeling is vooral een voordeel voor starters en doorstromers, die minder concurrentie zien bij het bieden.  

Door corona voorkeur voor landelijk wonen?
Het gevolg van de coronacrisis is dat er veel thuis wordt gewerkt. Het zou de behoefte hebben opgewekt om landelijker te willen wonen. Weg uit de stad, naar een huis met een tuin en een extra (werk)kamer. De NVM heeft die bewering nader onderzocht en concludeert dat corona deze ontwikkeling lijkt te versterken maar deze niet nieuw is.

In provincies als Gelderland, Drenthe en Friesland is weliswaar een lichte stijging te zien van het aantal mensen dat afkomstig is uit de Randstad. Maar deze ontwikkeling is al sinds 2013 gaande. Makelaars geven aan dat er wel meer vraag is naar een extra werkkamer, een balkon of tuin.

Vraag naar nieuwbouw blijft groot
Wie in het tweede kwartaal een nieuwbouwwoning kocht, betaalde gemiddeld € 401.000. Een prijsstijging van 9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De behoefte aan nieuwbouwwoningen blijft ongekend groot: berekeningen van de overheid geven aan dat er jaarlijks zo’n 90.000 woningen bij moeten komen. In de praktijk merken makelaars dat bouw- en vergunningsprocedures te lang duren, wat vertraging oplevert.

Woningmarkt reageert met vertraging
Ondanks het optimisme van de NVM is het te vroeg voor de conclusie dat de coronacrisis aan de woningmarkt voorbij gaat. Het is positief dat de quarantaine maatregelen geen grote daling van het aantal verkopen heeft veroorzaakt. Het effect kan echter alsnog komen. Bijvoorbeeld wanneer mensen alsnog hun baan verliezen of door onzekerheid de koop uitstellen. Aan de andere kant blijft de vraag naar huisvesting groot. 

Heb je zelf plannen om een woning te kopen of wil je weten wat jouw maximaal verantwoorde hypotheek is? Laat het ons weten en we helpen je verder op weg.