← Alle berichten

Minste preventie bij bewoners met grootste inbraakrisico

Inbrekers hebben het vaker gemunt op woningen in duurdere wijken. Daarnaast zijn huizen in verstedelijkte gebieden populairder. Naast goede beveiliging blijken ook goede sociale banden een drempel voor inbrekers. Wees dus niet te snel kritisch op de nieuwsgierige overbuurvrouw die al je activiteiten volgt. Opvallend is dat huiseigenaren die het meeste risico lopen juist het minst preventieve maatregelen treffen.

Huizen met een hoge WOZ-waarde zijn relatief vaak slachtoffer van inbraak. Bij een WOZ van € 500.000 of meer gaf 1 op de 5 bewoners aan dat er in de afgelopen vijf jaar bij hen is ingebroken, of een inbraakpoging is gedaan. Deze groep is ook vrij pessimistisch over de toekomst en acht de kans relatief groot dat er in het komende jaar wordt ingebroken.

Slachtoffer (poging tot) inbraak afgelopen vijf jaar, naar gemiddelde 5 jaar

Bron: CBS – 2017

Hoger risico bij meer inwoners
Inwoners van plaatsen in Noord-Holland hebben in de afgelopen vijf jaar vaker dan gemiddeld te maken gehad met woninginbraak. Ook Limburg en Noord-Brabant staan hoog op de lijst. Meer naar het Noordoosten ligt het aantal juist lager dan gemiddeld. Gemeenten met een inwonersaantal van 70.000 plus moeten meer op hun hoede zijn dan kleinere plaatsen. De anonimiteit van de grote stad speelt hier ongetwijfeld een rol.

Groter risico op inbraak maar minder preventie
Het merendeel van de huiseigenaren heeft maatregelen getroffen om inbrekers buiten de deur te houden. Goede buitenverlichting is met 76 procent de populairste maatregel. Op plaats twee (65 procent) staan veiligheidssloten. Veel lager op de ladder staan een alarminstallatie en rolluiken.

Zoals eerder gesteld ligt het risico hoger in verstedelijkte gebieden. Ook denken ze meer dan gemiddeld slachtoffer te kunnen worden. Gek genoeg treft juist deze groep het minst vaak preventieve maatregelen. Het lijkt er wat dat betreft op dat huiseigenaren wachten tot ze ermee te maken krijgen, om vervolgens pas actie te ondernemen als het eigenlijk te laat is.

Verhouding inbraak en kans op inbraak t.o.v. preventiemaatregelen

Bron: CBS – 2017

Inbrekers gaan niet de hoogte in
Vooral seniorenwoningen en flats van tenminste vijf woonlagen laten inbrekers vaker links liggen. Hoekwoningen, benedenwoningen en vrijstaande woningen zijn eerder doelwit. Met name bewoners van een vrijstaand huis zijn zich bewust van het risico en nemen de meeste preventiemaatregelen. Niet verwonderlijk is dat studenten zich het minst druk maken, in de gemiddelde studentenkamer zal de buit tegenvallen.   

Krijg je ondanks voorzorgsmaatregelen toch te maken met inbraak? Onder voorwaarden kan je de gestolen spullen verhalen op je inboedelverzekering. Uiteraard is het beter om het niet zo ver te laten komen. Dat hoeft niet meteen met een vervaarlijke Duitse herder op de deurmat. Eenvoudige zaken als goede verlichting zijn een goed begin.