← Alle berichten

Hypotheek afsluiten stressvol? Niet met een goede start!

In deze markt moet je razendsnel toeslaan bij het kopen van een huis. Op je gemak alle hypotheekmogelijkheden op een rij zetten is er vaak niet bij. Van alle huizenkopers ervaart 70 procent het afsluiten van een hypotheek als stressvol. Onder starters is dit percentage nog hoger. Dit terwijl de stress in de praktijk nergens voor nodig is. Met een goede voorbereiding breng je de snelheid erin en bewaar je het overzicht.

Het afsluiten van een hypotheek start met een vrijblijvend eerste gesprek met een van onze hypotheekspecialisten. Daarop volgt een meer inhoudelijke inventarisatie van jouw persoonlijke situatie. Deze fase kan sneller afgehandeld worden als je de onderstaande informatie al paraat hebt.

Nodig bij het afsluiten van een hypotheek:

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart)
  • Een salarisstrook, niet ouder dan 3 maanden
  • Uniform Pensioenoverzicht (UPO), te downloaden op mijnpensioenoverzicht.nl.
  • De werkgeversverklaring met daarin je jaarinkomen en details over je dienstverband
  • Belastingaangifte van het afgelopen jaar
  • Informatie over eventuele andere leningen, plus bewijs van aflossingen
  • Afschrift van je spaar- en/of beleggingsrekeningen


Heb je ook al een taxatierapport van maximaal zes maanden paraat? Neem die ook alvast mee. De genoemde gegevens zijn nodig om te kunnen bepalen welke inkomsten je hebt en welke financiële verplichtingen daar tegenover staan.

Denk ook hier alvast over na
Een passende hypotheek strekt verder dan alleen de laagste hypotheekrente. Je wilt ook dat het goed geregeld is als je bijvoorbeeld op termijn wilt verhuizen. En wat als er onverhoopt sprake is van een scheiding of overlijden? Je kunt je op een hypotheekgesprek voorbereiden door alvast na te denken over het volgende:

  • Ga je voor zekerheid of ben je bereid om risico te accepteren? Belangrijk voor bijvoorbeeld het rentevaste termijn van jouw hypotheek.
  • Heb je spaargeld dat je in kan en wilt brengen? Dat resulteert mogelijk in lagere hypotheeklasten.
  • Hoe zien je toekomstplannen eruit? Onder andere de komst van kinderen brengen veranderingen in het kostenpatroon. De inkomstenkant wijzigt als je bijvoorbeeld van plan bent om op termijn minder te gaan werken of een eigen zaak wilt starten.
  • Kom je nu al lastig rond of blijft er aan het eind van de maand een leuk bedrag over? Als dit het geval is hoef je minder snel je uitgavenpatroon aan te passen bij stijgende woonlasten.


In het adviestraject brengen onze hypotheekspecialisten ook de gevolgen in kaart van gebeurtenissen waar je zelf minder of geen invloed op hebt. Voorbeelden zijn een scheiding, werkloosheid en overlijden.

Zorg met een goede voorbereiding voor een vliegende start bij je hypotheekaanvraag. Als jij de nodige gegevens paraat hebt, zorgen wij voor de rest. We vergelijken daarbij alle mogelijke hypotheekaanbieders in Nederland voor de beste hypotheek in jouw situatie.