‘Word ook aflossingsblij’. Met de gelijknamige campagne wijst de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) huiseigenaren op het aflossen. De vereniging wil voorkomen dat bezitters van een aflossingsvrije hypotheek in de problemen komen. Wie te lichtzinnig denkt over aflossen, loopt op termijn het risico de hypotheeklasten niet meer te kunnen dragen. Hoe zit dat bij jou?
Bij een aflossingsvrije hypotheek krijg je het geleend bedrag niet cadeau. Je hoeft alleen niet af te lossen. Aan het eind van de looptijd kun je een nieuwe hypotheek sluiten om de openstaande schuld opnieuw te financieren, of deze aflossen met spaargeld.
Risico’s van de aflossingsvrije hypotheek
Het sluiten van een nieuwe hypotheek kan een probleem zijn. Bijvoorbeeld omdat je door de onderstaande veranderingen minder kan lenen dan nodig:
- Je inkomen is gedaald
- De hypotheekrente is gestegen
- Je woning fors minder waard is geworden
- Banken andere voorwaarden hanteren
Los van het bovenstaande is er nog de hypotheekrenteaftrek. In 2031 merken de eerste huiseigenaren de beperking van maximaal 30 jaar aftrek. Dit kan resulteren in hogere maandlasten. Meer over de risico’s lees je in ons eerdere artikel over de aflossingsvrije hypotheek.
Hoe groot is de probleemgroep?
Zet je maandelijk geld opzij en ben je fanatiek bezig met aflossen? De kans is groot dat jij niet onder de risicocategorie valt. Cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) maken duidelijk dat veel mensen minder bewust met aflossen bezig zijn. Circa 1 miljoen Nederlandse huishoudens hebben een aflossingsvrije hypotheek. Hiervan houden er 200.000 onvoldoende rekening met het aflopen ervan, zo is de inschatting van DNB. Met 20 procent op het totaal een relatief grote groep.
Financiële planning zit niet in ons dna
Mensen blinken van nature niet uit in het maken van (financiële) beslissingen die pas later effect hebben. Dat blijkt uit talloze onderzoeken. Als we de keus krijgen om € 100 nu te ontvangen of € 175 volgend jaar, is de kans groot dat we voor het gewin op korte termijn gaan. Dit terwijl één jaar wachten vanuit rationeel en economisch oogpunt de betere keus is.
Met zaken als pensioenopbouw of het aflossen van de hypotheek is het niet anders. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Een toekomstig probleem lijkt een minder aantrekkelijke besteding dan de vakantie of nieuwe auto. Daar komt nog bij dat je misschien niet eens weet of jij wel onder de risicogroep valt. Wat niet weet, wat niet deert…
De gevolgen van niet of te weinig aflossen kunnen groot zijn. Zelfs het gedwongen verkopen van de woning is een realistisch scenario. Voldoende reden om na te gaan of jij op koers bent met aflossen. Wil je dat onze hypotheekspecialisten met je meekijken? Laat dit weten via het onderstaande formulier.