Een derde van de huizen is in het tweede kwartaal van dit jaar verkocht boven de vraagprijs. Een record. Circa 17 procent ging over de toonbank voor de vraagprijs zelf, zo blijkt uit cijfer van de Nederlandse Vereniging van makelaars. Duidelijk een markt waarin verkopers de macht in handen hebben. Zorg dat je als koper opvalt in de concurrentiestrijd.
Een tekort aan nieuwbouwwoningen en meer vraag naar huizen dan aanbod. Een standaard recept voor forse concurrentie onder kopers en stijgende prijzen.
Bieden boven de vraagprijs
Voor een appartement betaalde een koper gemiddeld 1,9 procent boven de vraagprijs. Bij een vraagprijs van bijvoorbeeld € 265.000 gaat het om € 5.035. Een bedrag dat je niet mee kunt nemen in de hypotheek. Voor het eerst werd ook voor tussenwoningen meer betaald dan de vraagprijs.
Waar je soms fors meer moet bieden om kans te maken, is dit bij andere woningen gelukkig minder het geval. Als we alle verkopen bij NVM-makelaar meerekenen is het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke koopprijs gedaald tot 0,10 procent.
Bieden vanaf nieuwe verkoopstrategie
Op Funda zie je bij steeds meer huizen een ‘vanaf prijs’. Makelaar zijn met een relatief laag ingestoken vanaf prijs verzekerd van voldoende aandacht. In deze markt levert het verder een beperkt risico op voor de verkoper. De kans is toch groot dat de biedingen boven het vanaf bedrag liggen. Bovendien krijg jij als koper met de instapprijs het gevoel van een buitenkansje. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat overbieden gangbaarder wordt.
Ga goed voorbereid op pad
Verkopend makelaars hebben weinig geduld in deze markt. Twijfel je openlijk over het rondkrijgen van de financiering of wil je er eerst nog even goed over nadenken? De kans is groot dat een andere koper de voorkeur krijgt. Zorg dat je goed voorbereid en zelfverzekerd op pad gaat. Een paar tips:
- Onderzoek goed de maximale leenmogelijkheden in jouw situatie. Communiceer ook met de verkopend makelaar dat de koop naar inschatting van je adviseur geen probleem oplevert.
- Vraag na of een flexibele oplevertermijn voor de verkoper een voordeel is. Misschien heb jij een streepje voor als de verkoper nog even in het kan blijven wonen.
- Zorg dat je van te voren weet tot welk bedrag je wilt gaan, daardoor schakel je sneller in de onderhandelingen. Check bijvoorbeeld de WOZ-waarde van het huis en huizen in de buurt.
- Neem eventueel al bij de eerste bezichtiging een aankoopmakelaar mee. Je hoeft dan niet een tweede keer terug en hebt een voorsprong op andere kopers die dat wel willen.
- Houd je aan de standaard onderhandelings-etiquette. Zorg dat je niet overloopt van enthousiasme en stel gerust kritische vragen maar overdrijf niet.
Weten wat je maximaal kan en wil betalen voor het huis is belangrijk. Ook van belang is dat je jezelf niet laat meeslepen, zodat je later spijt krijgt van de koop. Zeker bij het ideale huis is dat makkelijk gezegd dan gedaan. Wil je hulp bij de koop van een woning en het onderzoeken van de maximaal verantwoorde mogelijkheden in jouw situatie? Geef dit aan via het onderstaande formulier en je hoort snel van ons.