← Alle berichten

Appartement kopen? Let op deze reglementen

Bij het kopen van een appartement koop je niet alleen de woning zelf. Je wordt ook deels eigenaar van het hele gebouw. Hoe de verdeling precies is en waar jij eigenaar van bent, wordt notarieel vastgelegd. De notaris maakt daarvoor een zogenoemde splitsingsakte op. Onderdeel van deze akte is het modelreglement. Hoe zit dat precies?

Appartementsrecht bij kopen appartement
Op het appartement heb je als koper appartementsrecht. Dit geeft het recht om de woning als privéwoonruimte te gebruiken. Het gebouw zelf wordt verdeeld in verschillende gebruiksruimten. Voorbeelden hiervan zijn een gedeeld portiek, een dakterras, een lift of een opslagruimte.

In de splitsingsakte ligt de verdeling van de ruimten vast. Een plattegrond geeft aan waar je privébezit overgaat in een gemeenschappelijk eigendom. Een eenmaal opgestelde akte is openbaar in te zien bij het Kadaster.

Reglement van splitsing
In een ideale situatie maakt iedereen verantwoord gebruik van de gedeelde ruimtes binnen het gebouw. De splitsingsakte helpt daar een handje bij. Er staan gedragsregels in beschreven waar bewoners zich aan dienen te houden.

Een ander onderwerp binnen het reglement is de bijdrage in kosten. Als eigenaar van een appartement betaal je doorgaans samen de kosten voor onderhoud. Ook voor de gedeelde ruimten. Naast periodiek onderhoud als schilderwerk vallen daar ook duurdere investeringen onder. Bijvoorbeeld de installatie van een nieuwe lift.

Modelreglement als standaard
De vereniging van eigenaren (VvE) voert het beheer over het onderhoud en de kostenverdeling. Centraal staat het modelreglement. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie stelt dit reglement op en zorgt periodiek voor een nieuwe versie.

Het modelreglement is een standaarddocument dat de notaris kan gebruiken bij het splitsen van een gebouw in appartementsrechten. Niet altijd zijn de standaardbepalingen echter van toepassing of wenselijk. In dat geval wordt in de akte van splitsing beschreven welke afwijkingen er gelden en wat daar de gevolgen van zijn. De akte van splitsing en het modelreglement vormt samen het totaal aan afspraken.  

Zorg dat de WC niet verstopt raakt
Meer alledaagse richtlijnen voor bewoners en eigenaren staan in het huishoudelijk reglement, als aanvulling op het reglement van splitsing. In de praktijk komt het neer op rekening houden met andere bewoners. Tot diep in de nacht de muziek op standje 15 wordt bijvoorbeeld niet gewaardeerd. Ook het adequaat omgaan met een verstopping van het toilet of waterschade door een lek in de badkamer kan als eigen verantwoordelijk worden beschreven in het huishoudelijk reglement.

Neem de verschillende reglementen goed door voor je een appartement koopt. Je wilt niet achteraf geconfronteerd worden met onverwachte kosten. Ook is het goed om te weten aan welke regels je buren zich dienen te houden…