Koop je een appartement, dan krijg je doorgaans te maken met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze vereniging zorgt voor het onderhoud aan het hele gebouw. Iedere bewoner betaalt hiervoor een maandelijkse bijdrage. Vraag goed bij de makelaar na hoe financieel gezond de VvE is. Eventuele schulden kunnen namelijk voor rekening van jou als koper komen.
In de ideale situatie is er een goed doordacht onderhoudsplan waar de kosten over meerdere jaren in worden begroot. Betaalt iedereen vervolgens netjes de benodigde bijdrage, dan is er geen reden voor onrust.
Wanbetalers en VvE
In de praktijk betaalt niet iedere bewoner altijd netjes zijn bijdrage. Het is dan aan de VvE om de openstaande rekeningen alsnog te innen. De middelen om dit doen zijn vaak beperkt. Bovendien bestaat een VvE -bestuur uit andere bewoners van het appartementencomplex. Een incassobureau op je buren afsturen voelt niet prettig.
Draai jij op voor de schuld?
Koop je een appartement, vraag dan vooraf bij de makelaar of er sprake is van schuld richting de VvE. Als koper kan jij namelijk verantwoordelijk gesteld worden voor een deel van de schuld. Het gaat daarbij om de schulden die zijn ontstaan of nog aan het licht komen over het ‘lopende of voorgaande boekjaar’.
Voor welke schulden je aansprakelijk gesteld kan worden, hangt dus af van het aankoopmoment. Kocht je in oktober 2017, dan geldt de regel over heel 2016 tot en met oktober vorig jaar. De periode is korter wanneer je begin 2018 kocht. Dan kunnen de schulden aan de VvE van januari 2017 tot januari dit jaar op je verhaald worden.
Notaris verplicht schulden op te vragen
De notaris is wettelijk verplicht om, voor het moment van overdracht, bij de VvE na te gaan of er sprake is van een betalingsachterstand. Als dit het geval is, moet hier melding van gemaakt worden in een bijlage bij het overdrachtsdocument dat je tekent voor de koop. Bij ontbreken van deze bijlage heeft de VvE geen recht om de betalingsachterstand op jou te verhalen.
Informeer op tijd
Je wilt niet pas bij de notaris ontdekken dat er betalingsachterstanden zijn bij de VvE. Voor dat moment heb je immers al een voorlopig koopakkoord gegeven, is de hypotheek geregeld en ben je al volop bezig met je nieuwe woonplannen. Vraag daarom bijtijds inzage in de boekhouding van de VvE op, zodat je kunt (laten) controleren hoe het ervoor staat.
Niet alleen een mogelijke schuld aan de VvE is een risico. Te weinig geld voor onvoorziene zaken achter de hand, een te optimistische kijk op onderhoudskosten en achterstallig onderhoud. Allemaal onderwerpen om de makelaar van de verkoper eens goed over aan de tand te voelen! Heb je een huis op het oog en wil je hulp bij de aankoop? Bij Schee Scheuller Hypotheken en Verzekeringen begeleiden we je door alle stappen en verzorgen we je hypotheekaanvraag.