Het gaat goed met de Nederlandse economie. Sterker nog, het gaat fantastisch. Volgens cijfers van het CBS hebben we deze eeuw nog maar twee keer eerder zo’n goed kwartaal gehad. Wie mogen we daarvoor bedanken? Voor een belangrijk deel de woningmarkt. En dat is eigenlijk weer niet zo goed.
Tijdens de financiële crisis werden heel weinig woningen verkocht. Als er weinig huizen van eigenaar wisselen, dan merken de bouwmarkten dat. Ook meubelboulevards hebben daar last van. Net als keukenboeren, witgoedhandelaren, aannemers, tegelzetters, noem het maar op. Allemaal lijden ze onder een slechte woningmarkt. Andersom werkt het ook. Gaat het goed, dan profiteren ze daar allemaal van.
Stabiele huizenmarkt wenselijk
De woningmarkt in Nederland is dus ontzettend belangrijk voor de economie. Een stabiele huizenmarkt stabiliseert ook de Nederlandse economie. Hoe staan we er nu voor? De prijzen lopen nu op, maar die groei is niet gezond. De sterke waardestijging is te herleiden tot de grote schaarste aan koopwoningen en de zeer lage hypotheekrente.
Een stijging van de huizenprijzen van 7 procent per jaar of meer is echter op de lange termijn niet houdbaar. Stijgt de hypotheekrente, dan wordt het straks steeds moeilijker om de vraagprijzen te financieren en dan kan de wijzer wel eens naar de andere kant uitslaan.
Gelukkig lossen we de hypotheek af
Nu zijn we sinds 2013 begonnen met het verplicht aflossen van nieuwe hypotheken. Een huis dat minder waard wordt kun je financieel beter opvangen omdat je de lening tijdens de looptijd terugbetaalt. Op dat vlak zal een nieuwe crisis waarschijnlijk minder ‘slachtoffers’ maken. Voor alle sectoren die direct of indirect afhankelijk zijn van de huizenmarkt blijven schommelingen echter funest.
Bijbouwen is de oplossing
Een gezonde situatie heb je als de woningprijzen gelijk oplopen met een bescheiden inflatie. Momenteel is er een ongezonde situatie door de lage rente in combinatie met grote schaarste. Hoe los je dat op? Op de hypotheekrente heeft de overheid geen invloed. Op de schaarste wel. Waar de vraag naar huizen veel groter is dan het aanbod moet simpelweg bijgebouwd worden.
Wat betekent dat voor jou?
Is het nu wel een goed moment om een huis te kopen? Zeker als je verhuist, verkoop je eerst je eigen huis. Dan profiteer je dus ook van de recente prijsstijgingen. Bovendien kan een huis altijd meer of minder waard worden, maar wonen moet je toch. Begin er dus mee om je huis in de eerste plaats als woning te zien, in plaats van een belegging.
Vind je dat je een hoge prijs moet betalen om goed te kunnen wonen? Verschaf jezelf dan zekerheid. De lage hypotheekrente zorgt dat de maandlasten van je koophuis goed betaalbaar zijn. Als je de rente lang vastzet en een hypotheek kiest die je kunt meenemen als je verhuist, dan loop je in ieder geval geen risico op een stijgende rente.
Wil je een huis kopen maar vind je het moeilijk om de financiële gevolgen op de lange termijn in te schatten? Kom eens vrijblijvend praten met onze hypotheekadviseur. We rekenen het graag voor je uit. Vul je gegevens in voor een afspraak.