De zwarte zaterdagen zijn weer in zicht. De meeste vouwwagens, caravans en tenten zijn inmiddels uit hun stalling. Ga jij net als vele andere Nederlanders met de auto op vakantie? Controleer nog even welke verplichtingen je op dat gebied hebt. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.
Vorig jaar maakten we meer dan 7 miljoen autovakanties, de helft van het totaal aantal vakanties. Elk Europees land is met de auto bereikbaar. Maar elk land waar je doorheen rijdt, kent wel zijn eigen regels. De ANWB heeft de meeste informatie verzameld op de landenpagina.
Verplicht meenemen in je auto
In de meeste landen ben je verplicht bepaalde spullen in je auto te hebben. Denk aan de gevarendriehoek (in alle landen) een verbanddoos en veiligheidshesjes voor iedereen. Afwijkende regels:
-
In Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië moet je de reflecterende veiligheidshesjes ook echt aandoen bij pech onderweg.
-
In enkele landen zijn ook reservelampjes of een brandblusser in de auto verplicht.
-
In Spanje en Portugal is een reservebril in de auto verplicht als je een bril draagt.
-
In Frankrijk mag je navigatiesysteem niet de vaste radars voor flitspalen weergeven. De boete kan oplopen tot € 1.500.
Vignetten en tolwegen
Wie vaker met de auto door Europa rijdt, kent de tolwegen en vignetten. Je ontkomt hier tijdens je reis bijna niet aan. Controleer daarom vooraf wat je nodig hebt en wat de kosten zijn. Wegen, tunnels of bruggen waarvoor je tol betaalt, zijn er zeker in België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Portugal, Spanje en Turkije. Vignetten zijn nodig voor Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Oostenrijk, Slowakije, Slovenië, Tsjechië en Zwitserland.
Milieuzones
Minder bekend zijn mogelijk de milieuzones in een aantal Europese landen. Dit zijn gebieden waar je een milieusticker nodig hebt voor bepaalde auto’s. Voorbeelden zijn de Deense steden Kopenhagen, Odense en Aarhus, de Tsjechische stad Praag en de grotere steden in Duitsland (Umweltzones).
Sinds 1 april 2017 gelden er ook in Frankrijk milieuzones waar je je als toerist aan moet houden. De belangrijkste is het Crit’Air vignet voor alle wijken binnen de Parijse rondweg (Boulevard Périphérique). De aanvraag kan vier weken duren! Je hebt het vignet niet nodig als je alleen de rondweg om Parijs heen volgt. Een milieusticker geldt ook voor steden als Lille, Lyon en Grenoble.
Controleer brandstof op E10
De laatste jaren zijn er veel nieuwe brandstoffen op de markt gekomen. In Frankrijk en Duitsland verkopen veel tankstations niet langer de brandstof E95. Zij hebben de opvolger E10 in hun tanks. Bij ongeveer 10% van de auto’s zorgt de bio-ethanol in E10 voor problemen. Op de website e10check kun je zien of dat voor jouw auto geldt.
Nadat al je voorbereidingen getroffen zijn, kan de echte pret beginnen. Het is alleen niet te hopen dat er onderweg iets met je auto gebeurt. Wil je zeker weten dat je de juiste pechhulp voor het buitenland en verzekeringen voor je reis hebt? Neem contact met ons op, dan bekijken we jouw verzekeringspakket.