Vroeger was het een zekerheidje. Tekende je een voorlopig koopcontract, dan deed je dat onder voorbehoud van financiering. Je komt zo probleemloos onder de koop uit als je de hypotheek niet rond krijgt. Tegenwoordig laten kopers het financieringsvoorbehoud bewust achterwege om hun bod kracht bij te zetten. Wat is het risico daarvan?
Waarom zou je überhaupt bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering? Door af te zien van deze ontbindende voorwaarde, weet de verkoper meteen waar hij aan toe is. Als hij jouw bod accepteert, zit je aan de koop vast zodra het voorlopig koopcontract is getekend. De verkoper hoeft dus niet maximaal zes weken te wachten tot jij een hypotheekverstrekker hebt gevonden.
De verkoper voor je winnen
Voor de verkoper kan een lager bod zonder voorbehoud van financiering daarom zelfs aantrekkelijker zijn dan een hoger bod mét ontbindende voorwaarden. In populaire steden waar overbieden de norm is, komen ongedekte biedingen daarom steeds vaker voor. Alles om het de verkopende partij naar de zin te maken.
Boete van 10 procent
Je loopt natuurlijk wel een behoorlijk risico. Krijg je toch geen hypotheek, dan ketst de koop alsnog af. Zonder ontbindende voorwaarden ben je de verkoper een boete verschuldigd van maximaal 10 procent van de koopsom van het huis. Voor een gemiddeld huis op dit moment ruim € 24.000.
Eerlijke inschatting
Geen hypotheekadviseur kan je verbieden om een bod uit te brengen zonder voorbehoud van financiering. Een hypotheekadviseur kan immers wel een goede inschatting maken hoe groot de kans van slagen is van je hypotheekaanvraag, garanties geven kan helaas niet. Of je een hypotheek krijgt, is helemaal afhankelijk van de hypotheekverstrekker en de wettelijke regels.
Wanneer zijn je risico’s kleiner?
Hoe eenvoudiger je financiële situatie, des te groter is je kans op een snelle acceptatie van je hypotheekaanvraag. Heb je al een idee wat je maximaal kunt lenen? Neem dan onderstaande vragen mee om alvast te inventariseren hoe ‘eenvoudig’ jouw situatie is.
-
Heb je eigen geld dat je kunt inleggen?
Als je niet de maximale 101% (2017) van de woningwaarde hoeft te lenen omdat je zelf ook geld inlegt, ben je een minder groot risico voor de bank.
-
Heb je (studie)schulden?
Schulden hoeven niet onoverkomelijk te zijn voor een hypotheek. Voor een bank kan het wel reden zijn om extra goed naar je financiële situatie te kijken.
-
Heb je een vast contract?
Een vast contract is nog steeds de beste basis voor een hypotheek. Stabiele zzp’ers, ondernemers en flexwerkers komen ook aan de bak, maar een aanvraag heeft meer voeten in de aarde. Het aanleveren, verwerken en beoordelen van jaarcijfers duurt nu eenmaal langer dan een blik op een vast arbeidscontract.
-
Doe je een marktconform bod?
Als je telkens buiten de boot valt op de woningmarkt, is het verleidelijk om een keer een knockout-bod te doen zonder financieringsvoorbehoud. Blijkt echter uit de taxatie dat je ver boven de marktwaarde bood, dan wordt de kans kleiner dat je direct een hypotheek krijgt.
Het heeft altijd de voorkeur om een bod uit te brengen mét voorbehoud van financiering. Kies je er vanwege de marktomstandigheden voor om toch zonder financieringsvoorbehoud te bieden? Kom dan eerst vrijblijvend je financiële omstandigheden bespreken. Geen garanties, wel een eerlijke inschatting.