← Alle berichten

Klushuis kopen als starter? Let op deze valkuilen

Makelaars- en hypotheekorganisaties maken zich steeds meer zorgen over de woningmarkt. Er is meer vraag dan aanbod. Vooral de voorraad betaalbare starterswoningen raakt uitgeput. Huizen met achterstallig onderhoud zijn eerder binnen financieel bereik. Wil jij als starter zo’n huis kopen, zorg dan voor een goede voorbereiding!

In april stonden er circa 35.000 huizen te koop in de prijsklasse tot € 200.000. Dit zijn er 20.000 minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De afname van betaalbare starterswoningen komt doordat zowel het aantal verkopen als de huizenprijs is gestegen.

Niet instapklaar, wel betaalbaar

Als je de omschrijving op Funda leest, lijkt het altijd wel mee te vallen. Bijvoorbeeld ‘een karakteristieke woning met een enigszins gedateerd onderhoudsprofiel’. In de praktijk valt het vaak tegen en moet er aardig wat gebeuren. Uiteraard zie je dit terug in de prijs en valt een klushuis sneller in het startersbudget.

Voordelen kopen klushuis

Grootste voordeel van een klushuis is dat je zelf kunt bepalen wanneer je het achterstallig onderhoud wegwerkt. Niet altijd gaat het om noodzakelijk onderhoud. Met een oudere keuken kun je best nog even vooruit. Je maakt daardoor pas later kosten, waarvoor je na de koop van het huis kunt sparen. Heb je twee rechterhanden? Dan investeer je naast materialen vooral je eigen tijd. Bijkomend voordeel is dat je het huis helemaal naar eigen smaak kunt opknappen. 

Valkuilen

Je hoeft maar het gemiddelde klusprogramma te kijken om te zien dat klussen ook nadelen heeft. Zo is het vooraf lastig om in te schatten hoeveel tijd en geld het kost. Breng het onderstaande in kaart:

Laat een bouwkundig rapport opstellen

Hierin wordt duidelijk wat de zichtbare en voor jou onzichtbare gebreken van het huis zijn. Daarbij kunnen ook zaken aan het licht komen die jij niet altijd zelf kunt verhelpen. Bijvoorbeeld problemen met de fundering. Een dergelijk rapport is ook nodig voor de hypotheekaanvraag.  

Stel een duidelijke begroting op

Zet duidelijk op een rij wat er moet gebeuren en maak per klus een inschatting van de kosten. Vraag hier een aannemer voor, die heeft er meer ervaring mee dan jij.

Houd rekening met onvoorziene kosten

Ondanks je nauwkeurige begroting kunnen zaken duurder uitvallen. Houd rekening met 10 tot 15 procent aan extra kosten.

Check het bestemmingsplan van de gemeente

Wil je niet alleen in de woning zelf aan de slag, maar ook je woonoppervlakte uitbreiden met een dakkapel of aanbouw? Check in dat geval of het past in het bestemmingsplan van de gemeente. Een vergunning kan nodig zijn.

Overschat jezelf niet

Je zult niet de eerste zijn die enthousiast zelf begint aan de klus maar langzamerhand gefrustreerd raakt. Zo kost het vaak meer tijd dan gedacht of blijkt het kluswerk toch niet zo eenvoudig. Reken erop dat je meer moet uitbesteden aan professionals dan je zou willen. 

Iedereen koopt het liefst een mooi instapklaar huis. Vooral als starter is dat in de huidige woningmarkt lastig. Het kopen van een klushuis is een goed alternatief. Zorg er wel voor dat je goed weet waar je aan begint. Kijk desnoods een paar afleveringen van ‘Help, mijn man is klusser’. Zie je het daarna nog zitten, dan weet je dat je er klaar voor bent…