Er ligt een tijdbom onder de woningmarkt. Mensen met een aflossingsvrije hypotheek lopen vanaf 2031 het risico om in financiële problemen te komen. Om dat te voorkomen experimenteren hypotheekverstrekkers ING en Florius met psychologische druk op hun klanten. De toezichthouder kijkt over hun schouder mee naar de resultaten.
In 2001 werd de maximale termijn waarin de hypotheekrente aftrekbaar is vastgesteld op dertig jaar. Dat betekent dat huiseigenaren met een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek vanaf 2031 te maken kunnen krijgen met een fikse lastenverzwaring. Als er geen geldbedrag is opgebouwd om de hypotheek af te lossen, moeten ze een nieuwe hypotheek sluiten waarvan de rente niet meer aftrekbaar is.
Economen verwachten dat banken zulke hypotheken wel verlengen, maar als voorwaarde zullen stellen dat de lening in relatief korte tijd afgebouwd wordt. Hoge aflossingen dus en geen renteaftrek meer. Juist in de periode waarin mensen met pensioen gaan en minder te besteden hebben.
Proeftuin voor extra aflossen hypotheek
Hoe gaan we daar wat aan doen? Toezichthouder AFM heeft een ‘gedragskundig expertisecentrum’. Daar onderzoeken gedragswetenschappers bijvoorbeeld hoe ze mensen met een aflossingsvrije hypotheek kunnen overhalen om toch af te lossen. De hypotheekklanten van ING en ABN Amro-dochter Florius bevinden zich in de proeftuin.
De AFM constateerde dat alleen waarschuwen voor aflossingsvrije hypotheken geen gedragsverandering teweeg brengt. Daarom worden nu psychologische middelen ingezet. Klanten die nog niets van hun hypotheek aflosten worden bij ING regelmatig geconfronteerd met positieve voorbeelden van klanten die wél terugbetalen. Goed voorbeeld doet goed volgen, hoopt de bank.
Hypotheek niet aflossen zonder advies
Bij Florius onderzoeken ze hoe ze klanten weer in het kantoor van hun hypotheekadviseur krijgen. Zomaar blindelings aflossen is immers geen doordachte financiële strategie. Omdat advies niet gratis is, kijkt Florius voor een geselecteerde groep klanten of een financiële bijdrage hen over de streep kan trekken.
Heb je een aflossingsvrije hypotheek?
Als je naast je aflossingsvrije hypotheek kapitaal hebt opgebouwd om de hypotheek mee af te lossen, is er niet zo veel aan de hand. Heb je dat niet, of heb je in het verleden je hypotheek opgehoogd om de overwaarde te verzilveren, dan heb je een financieel plan nodig. Je hypotheek is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van, maar ook je pensioenopbouw speelt daar een hoofdrol in.
Wil je weten wat in jouw geval de beste aanpak is? Neem dan vrijblijvend eens contact op. We bekijken je financiële situatie en helpen je graag om ook in de toekomst zekerheid te houden over je financiën.