We zitten met een probleem. Als je een huis wilt kopen, dan moet je steeds meer eigen geld meenemen. Reken voor een gemiddelde woning op zo’n 12.000 euro. Als je dat niet hebt en je ouders kunnen je ook niet ondersteunen, dan blijf je onvrijwillig peperduur huren. Het CDA en de Volksbank denken de oplossing te hebben: bouwsparen. Wat is dat?
Als je een huis gaat kopen, dan krijg je te maken met kosten koper. Voor het rekengemak: ongeveer 6 procent van de koopsom. Vroeger mocht je die kosten meefinancieren in je hypotheek, tegenwoordig niet meer. In 2017 mag je nog 101 procent van de woningwaarde lenen, volgend jaar is dat teruggebracht tot 100 procent.
Bouwsparen met brutosalaris
Je hebt dus spaargeld nodig. Om jonge kopers te helpen met sparen, willen het CDA en de Volksbank (de nieuwe naam van SNS) het bouwsparen invoeren. De exacte invulling is nog niet duidelijk, maar het zou vergelijkbaar kunnen worden met een pensioenproduct. Door een deel van het brutosalaris op een bouwspaarrekening te storten, kunnen kopers fiscaal vriendelijk vermogen opbouwen.
In andere landen is bouwsparen al gebruikelijk. Bijvoorbeeld in Duitsland, waar een speciale bank de bouwspaartegoeden beheert. In Duitsland is de noodzaak voor jonge kopers ook groter, omdat je daar vaak niet meer dan 80 procent van de woningwaarde mag lenen.
Spaarproduct niet de oplossing
Jongeren zitten in een vervelende spagaat. Wonen in een koophuis is spotgoedkoop, maar alleen als je het kan betalen. Heb je geen goed gevulde spaarpot achter de hand, dan ben je veroordeeld tot de vrije huursector. Daar waar je véél meer geld betaalt voor minder ruimte en bovendien nul euro overhoudt om te sparen voor je toegang tot de woningmarkt.
Hoe zinvol is een nieuwe spaarrekening als je geen geld hebt om erop te zetten? De vraag stellen is hem beantwoorden. Het feit dat bouwsparen niet zonder wetswijziging kan worden ingevoerd en dat de spaarrente tegen het nulpunt schuurt, laten we nog buiten beschouwing.
Waar ben je als starters dan wel bij gebaat?
Jongeren worden arm gehouden. Tijdens je studie word je met schulden overladen en na je studie mag je alleen schreeuwend duur huren. Dat is niets minder dan een stille woningnood. De enige oplossing is bijbouwen. Meer betaalbare huurwoningen neerzetten. Alleen zo kun je geld opzij zetten als je later een eigen huis wil kopen.
Er zijn nog wel manieren om als starter aan een koophuis te komen. In sommige gemeenten worden nog startersleningen uitgegeven. Ben je gezegend met vermogende ouders, dan zou je ook aan een (gedeeltelijke) familiehypotheek kunnen denken.
Ben je benieuwd naar je mogelijkheden? Laat ons dan vrijblijvend een inventarisatie maken van je mogelijkheden.