Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als alles voor de wind gaat, ben je daar waarschijnlijk weinig mee bezig. Neem er toch even de tijd voor, het wegvallen van inkomsten heeft vaak grote gevolgen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is er in allerlei soorten en maten. Hier staan je keuzes onder elkaar.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) kun je helemaal aanpassen naar je eigen situatie. Er zijn namelijk nogal wat knoppen om aan te draaien. Wat je kiest is van invloed op de premie die je gaat betalen.
Wat is het arbeidsongeschiktheidscriterium?
Er zijn verschillende manieren voor een verzekeraar om te bepalen óf en in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Je kunt kiezen uit drie mogelijkheden.
Beroepsarbeidsongeschiktheid
Kies je voor beroepsarbeidsongeschiktheid, dan wordt enkel gekeken naar het werk dat je nu doet. Als je dat niet meer kunt doen, dan krijg je een uitkering. Zelfs als je nog wel ander werk zou kunnen doen. Denk aan een tandarts die zijn vingers niet meer kan gebruiken. Omdat je volgens dit principe het snelst arbeidsongeschikt bent, is deze optie ook de duurste die je kunt kiezen.
Passend werk
Deze methode kijkt naar je vermogen om werk te doen dat passend is bij je opleidingsniveau en je vaardigheden. Als je op je eigen niveau nog werkzaamheden kunt doen, ben je niet (volledig) arbeidsongeschikt.
Gangbaar werk
Volgens deze manier kun je pas een uitkering krijgen als je voor elke soort gangbaar werk ongeschikt bent. Als je een hoge functie hebt vervuld in het bedrijfsleven, moet je dus ook genoegen kunnen nemen met laaggeschoold werk. Dit is de meest voordelige manier om je te verzekeren.
Welke wachttijd kies je?
Een tweede belangrijke keuze is je wachttijd. Hoe snel na je ziekmelding wil je een uitkering krijgen? Dat kan al na een maand, maar je kunt ook kiezen voor 2 jaar wachttijd. Kies je voor een langere periode, dan wordt je maandelijkse premie lager.
Veel zelfstandigen kiezen er tegenwoordig voor om een aov met een lange wachttijd te combineren met een broodfonds. Dat kan een voordelige manier zijn om je te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Welk inkomen wil je verzekeren?
Je kunt zelf bepalen welk inkomen je wilt verzekeren. Je hoeft dus niet per se te kiezen voor het inkomen dat je nu hebt. Denk je bij arbeidsongeschiktheid met iets minder inkomen toe te kunnen, dan kun je ook een lager bedrag verzekeren. Als je arbeidsongeschikt raakt, dan krijg je een percentage van je verzekerde bedrag. Dat percentage is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid.
Wil je de kosten drukken? Dan kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering kiezen die bijvoorbeeld pas uitkeert zodra je voor meer dan 25% arbeidsongeschikt bent.
Je kunt dus veel kiezen als je op zoek bent naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wij leggen graag de mogelijkheden aan je voor.