← Alle berichten

All-risk verzekeren wordt steeds duurder

De premie van all-risk woonverzekeringen loopt op. Vooral de opstalverzekering is duurder geworden. Je betaalt nu zo’n 12,5 procent meer dan vorig jaar. Kies je voor een minder volledige dekking, dan bedraagt de stijging ‘slechts’ 4 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse woonverzekering-analyse van MoneyView.

Volgens MoneyView zijn verzekeraars vooral bezig hun winst op te schroeven met de premieverhogingen. Er werd in 2015 namelijk minder vaak geclaimd dan daarvoor. Het gemiddelde schadebedrag per claim schommelt al jaren tussen de 1.400 en 1.500 euro.

De zomerstormen zorgen gemiddeld wel voor meer uitgekeerde schades, maar die verklaren niet het verschil in premieverhoging tussen de all-risk en extra uitgebreide woonverzekeringen. Schade door neerslag en storm zijn immers bij beide polisvormen gewoon gedekt.

Wat is het verschil tussen een all-risk dekking en een extra uitgebreide dekking?

Een extra uitgebreide opstal- of inboedelverzekering bevat een complete lijst met risico’s en voorvallen die verzekerd zijn. Als de oorzaak van jouw schade er niet tussen staat, dan is het niet verzekerd. 

Een all-risk verzekering draait de zaken om. Bovenop de dekkingen die de extra uitgebreide verzekering heeft, stelt een all-risk verzekering dat alle oorzaken verzekerd zijn, tenzij expliciet vermeld staat dat het uitgesloten is.

Voorbeeld

In de woonkamer staat een grote vaas met lelies op de vloer. Toen je ’s avonds de lichten uitdeed heb je de vaas omver gelopen. Het parket heeft door de hoeveelheid water schade opgelopen.

De extra uitgebreide verzekering dekt deze schade niet. Het water is niet uit een kapotte leiding gestroomd of uit de lucht komen vallen.

De all-risk opstalverzekering vergoedt deze schade wel. In de polisvoorwaarden is water uit vazen niet expliciet uitgesloten van dekking.

All-risk inboedelverzekering flink duurder geworden

Bij inboedelverzekeringen is het prijsverschil tussen de twee dekkingen nog beter zichtbaar. De all-riskverzekeringen stegen gemiddeld met 7 procent in premie. Inboedelverzekeringen met een extra uitgebreide dekking werden juist 5 procent goedkoper!

Omdat er meer schade-oorzaken gedekt zijn, krijgen all-risk verzekeringen automatisch ook meer claims te verwerken. De steeds duurdere smartphones en tablets zijn voor inboedelverzekeraars een zware dobber. Een binnenshuis gevallen iPhone kun je gewoon claimen op een inboedelverzekering met all-risk dekking.

Ook autoverzekeringen zijn dit jaar flink duurder geworden. Net als bij de autoverzekering geldt echter ook voor de inboedel- en opstalverzekering dat er altijd wel een goede deal te vinden is. Opvallend: alle inboedelverzekeringen die 5 sterren krijgen voor de voorwaarden, zijn uitsluitend af te sluiten via een financieel adviseur. Vraag dus ook ons om raad als je op zoek gaat naar een inboedel- of opstalverzekering.