← Alle berichten

Gratis hypotheek en geld toe!

Een hypotheek sluiten en daar vervolgens iedere maand geld op toe krijgen van de bank. De droom van iedere huiseigenaar. Voor klanten van Achmea werd het recent werkelijkheid. In plaatst van hypotheekrente te betalen, krijgen ze iedere maand rente uitgekeerd. Hoe zit dat precies en nog belangrijker, kom jij daar ook voor in aanmerking?

Het gaat om klanten van Staal Bankiers, een bank die onderdeel is van Achmea. Verder is het bepaald geen doorsnee hypotheek. De rente ervan is namelijk gekoppeld aan de Zwitserse rentestanden.

Zwitserse rente als basis

De rente op de hypotheek waar het om gaat is gekoppeld aan de Zwitserse Liborrente. Dit staat voor de rente die banken elkaar rekenen bij het lenen van Zwitserse franken. Deze rente vormt de basis voor de hypotheekrente. 

In de praktijk werkt het als volgt. Bij het aangaan van de hypotheek werd afgesproken dat de rente van onderlinge bankleningen werd aangehouden, plus een opslag van 0,70 procent. Bedroeg de genoemde bankrente dus 2 procent, dan betaalde de huiseigenaar in die periode 2,7 procent hypotheekrente. 

Onder het nulpunt

De rente die Zwitserse banken aan elkaar rekenen, daalde in de afgelopen jaren sterk. Zelfs tot onder de – 1 procent. Opeens was de opslag van + 0,70 procent niet voldoende meer om in de plus uit te komen. De bank moest de huiseigenaar dus betalen in plaats van andersom.

Overigens ging dit niet zonder slag of stoot. De bank vond het niet reëel en ging pas overstag na een duidelijke uitspraak van het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening).

Ook zo’n hypotheek?  

Uiteindelijk wil iedereen wel een hypotheek waarbij je geld toe krijgt. Helaas gaat het om een uitzondering. Veel banken vermelden in hun voorwaarden dat, zelfs bij een rente onder het nulpunt,  er geen vergoeding geldt.

De rente tussen onderlinge bankleningen in Nederland staat op dit moment ook licht in de min. Deze rente is echter nog niet zo ver gedaald dat de opslag die banken rekenen op dit tarief tekort schiet. Alhoewel klanten met een soortgelijke hypotheek bij ABN, ING en Rabobank dus een erg lage hypotheekrente betalen, blijft deze vooralsnog wel boven de 0 procent.

Risico variabele hypotheekrente 

Het koppelen van de hypotheek aan de rente die banken onderling rekenen brengt ook risico’s met zich mee. In dit geval heeft het goed uitgepakt voor de huiseigenaren. Maar als de rente weer stijgt in de toekomst, gaan de rentelasten ook weer omhoog.  

Geld toe krijgen op je hypotheek is een uitzondering. Toch geeft het aan dat de sterk gedaalde rentes onvoorziene situaties tot gevolg hebben. Dat heeft voor- en nadelen. Want als huiseigenaar profiteer je, maar op spaar- en pensioengebied lever je juist in.