De groep die voor een hypotheek bij de bank aanklopt, neemt af. In plaats daarvan komen verzekeraars steeds vaker in beeld. Net als aanbieders die het geld van grote beleggers of pensioenfondsen investeren. Vanaf mei kun je voor een hypotheek terecht bij Tulp Hypotheken, de nieuwste aanwinst op de Nederlandse hypotheekmarkt. Waar komen deze nieuwkomers vandaan en wat heeft bijvoorbeeld Tulp jou als huizenkoper te bieden?
Banken eruit, beleggers erin
De hypotheekmarkt is razendsnel aan het veranderen. Banken verliezen hun interesse in hypotheken vanwege strengere Europese regels, terwijl verzekeraars en andere investeerders de Nederlandse huizenkoper juist als een zeer goede investering zien.
Tulp hypotheken wil 500 miljoen aan hypotheken verstrekken in Nederland. Eerder traden onder andere Venn, Munt Hypotheken en bijBouwe al toe op de Nederlandse markt. Net als Tulp is het Britse Venn een samenwerking van buitenlandse investeerders. Munt Hypotheken is een relatief nieuw bedrijf dat Nederlands pensioenvermogen investeert in woningkopers. BijBouwe is een hypotheekverstrekker die gefinancierd wordt door grote beleggers en pensioenfondsen, vernoemd naar directeur Bouwe Kuik.
Nederlandse hypotheken een tikkende tijdbom?
Nederland ligt nog al eens onder vuur in Europa vanwege onze hoge hypotheken. In het buitenland is het namelijk niet gebruikelijk dat je een koophuis helemaal betaalt met geleend geld. Laat staan dat je meer leent dan de waarde van de woning.
Hoewel een hypotheek van 100 procent of zelfs meer door buitenlandse experts als zeer risicovol gezien wordt, laten alle nieuwe buitenlandse beleggers op de Nederlandse hypotheekmarkt juist zien dat er een groot vertrouwen bestaat in Nederlandse huizenkopers.
Tulp zet in op extra aflossen
Tulp Hypotheken wil zich met haar hypotheken onderscheiden door hoge boetevrije aflossingen mogelijk te maken. Jaarlijks mag je bij Tulp maximaal 25 procent van de hypotheeksom aflossen zonder boeterente.
Volgens een woordvoerder van de nieuwe aanbieder was een hypotheek waar je altijd 100 procent boetevrij kan aflossen de intentie, maar dat bleek de hypotheek onnodig duur te maken. “Nog meer boetevrij af kunnen lossen klinkt op papier leuk, maar komt in de praktijk nauwelijks voor en zorgt juist voor een hogere rente.”
Als er elk moment volledig afgelost kan worden, dan kan een investeerder moeilijker een inschatting maken van het rendement dat hij op zijn investering kan verwachten. Dat is de reden dat de investeerder in dat geval een hogere hypotheekrente zal verlangen.
Hoe bijzonder is 25 procent boetevrij aflossen?
Extra aflossen op je hypotheek zonder boeterente is bij vrijwel alle hypotheekverstrekkers mogelijk. Het maximale percentage ligt meestal wel lager dan bij Tulp Hypotheken. Doorgaans tussen de 10 en 15 procent per jaar, met uitschieters naar 20 procent.
Tulp: van wie en voor wie?
Achter Tulp gaan meerdere financiers schuil. Wie dat precies zijn is niet duidelijk, maar vaststaat dat het om buitenlandse bedrijven gaat die willen investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Vanaf mei kun je bij Tulp een hypotheek afsluiten, maar alleen als je het geld gebruikt voor de aanschaf of verbouwing van een bestaande woning. Geen nieuwbouw dus.
Voor consumenten is de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt erg prettig. De strijd om de laagste hypotheekrente houdt alle aanbieders scherp. Er is echter wel een valkuil. Alle nieuwe aanbieders brengen nieuwe voorwaarden met zich mee. Om die goed te kunnen vergelijken, is een specialistische blik gewenst. Het toenemende aanbod maakt de keuze niet eenvoudiger.