← Alle berichten

Meer risico bij verzekering vergelijken via internet

Een gevaarlijke ontwikkeling: steeds meer sites waar je verzekeringen kunt vergelijken worden opgericht door … de verzekeraar zelf. Een verzekeraar die zichzelf vergelijkt met concurrenten zal natuurlijk nooit slecht voor de dag willen komen. Er is dus een steeds grotere kans dat je als consument onzuivere en oneerlijke informatie krijgt voorgeschoteld. De roep om eerlijk en onafhankelijk financieel advies wordt daarmee groter.

Uit onderzoek van consultancyorganisatie Accenture blijkt dat 59% van de verzekeraars plannen heeft een vergelijksite voor verzekeringen op te zetten. In het Verenigd Koninkrijk, een land waar de verzekeringsbranche wat voor ligt op Nederland, is die wens er zelfs bij 83% van de verzekeraars.

Waarom is dit gevaarlijk?

Verzekeringen vergelijken op een website die afkomstig is van één verzekeraar, is gevaarlijk. Hiervoor zijn twee duidelijke redenen. 

Gevaar 1: betrouwbaarheid 
Een wat raar voorbeeld, maar stel: jij bent eigenaar van Centraal Beheer. En je start ook op internet met het vergelijken van verzekeringen. Bij een bepaalde vergelijking komen drie verzekeringsmaatschappijen op ongeveer dezelfde premie en dekking uit: Allianz, Aegon en Centraal Beheer.

Jij bent eigenaar van de internetvergelijker en dus óók van Centraal Beheer? In welke volgorde toon jij de resultaten op je website? Is de verleiding dan niet erg groot om Centraal Beheer op nr. 1 te zetten?

Gevaar 2: concurrentie 
Als meerdere verzekeraars een eigen vergelijker op gaan zetten; En al die vergelijkers willen dat consumenten op hun site een vergelijking maken; Wat heeft dat voor gevolgen.

Hetzelfde voorbeeld. Jij bent nog steeds eigenaar van een internetvergelijker én van Centraal Beheer. De eigenaren van Allianz en Aegon zetten ook een internetvergelijker op. Al die verzekeraars willen dat je op hún website verzekeringen komt vergelijken.

Daarvoor is reclame nodig. Die reclame kost extra geld en dat geld moet via de vergelijkingen of via de verzekeringspremies betaald worden. Kans dus dat daardoor de verzekeringspremies gaan stijgen. Ook is er een kans dat verzekeraars verschillende premies aan verschillende verzekeringsvergelijkers door gaan geven, om zo de eigen vergelijker naar voren te schuiven.

We doen steeds meer via internet. Begrijpelijk, want het biedt veel gemak. Maar het gevaar van te weinig transparantie ligt op de loer. Wie controleert de vergelijker op eerlijkheid? Op dit moment niemand. Eerlijk onafhankelijk advies via een financieel adviseur zal daardoor op termijn steeds belangrijker worden.