Wie nu een hypotheekofferte tekent, zit in principe vast aan de hypotheek. Daar komt verandering in. Europese richtlijnen stellen een bedenktijd verplicht. Het doel hiervan? Voorkomen dat je bij het afsluiten van de hypotheek overhaast besluit en er direct aan vast zit. Deze extra zekerheid is mooi meegenomen. Vraag is wel of je er in de praktijk veel aan hebt.
Leen je geld voor de aankoop van bijvoorbeeld een auto, dan heb je nu al twee weken bedenktijd. Per 21 maart moet ook bij hypotheken bedenktijd zijn doorgevoerd.
Tijdelijke hypotheekofferte
Vraag je een hypotheek aan, dan doet de hypotheekbank in de huidige situatie een aanbod dat tijdelijk geldig is. In deze hypotheekofferte staan de belangrijkste uitgangspunten als de hypotheekrente, het totale hypotheekbedrag en de wijze van aflossen. De hypotheek is pas definitief als je akkoord bent en als de bank alle benodigde gegevens van je heeft.
Wil je na jouw akkoord alsnog van de hypotheek af, dan betaal je daarvoor een boete. Deze verschilt per bank en kan oplopen tot 1 procent van het hypotheekbedrag. Sommige banken zijn coulant en rekenen geen boete wanneer de geldigheidsduur van de offerte nog niet is verstreken.
Direct definitief hypotheekvoorstel
Met de nieuwe regels kun je tot twee weken na het tekenen de hypotheek alsnog boetevrij annuleren. Een nadeel voor de bank. Om de snelheid erin te houden en het risico te beperken, doet de bank liever een hypotheekvoorstel met een kortere geldigheidsduur. Ook kan de bank eerder vragen om documenten als een werkgeversverklaring en taxatierapport. De voorlopige hypotheekofferte wordt daarmee buitenspel gezet.
Bedenktijd hypotheek zinvol?
Het is de vraag of de bedenktijd in de praktijk veel nut heeft. Zeker als het ten koste gaat van de geldigheidsduur van de voorlopige hypotheekofferte. Eventuele twijfel gaat eerder over de aankoop van het huis zelf, dan over de bijbehorende hypotheek. Bijvoorbeeld twijfel na de onderhandeling of bedenkingen over de staat van het huis. Het annuleren van de hypotheek helpt in dat geval niet. Aan de koop zit je immers nog vast.
Bedenktijd koop woning
Bij het kopen van een woning is een mondelinge koopintentie niet bindend. Zelfs na het zetten van de handtekening op het koopcontract kan je er nog vanaf zonder het betalen van een boete. Daar heb je na tekenen drie dagen voor. Regel daarbij is dat er van die dagen maximaal twee dagen in het weekend mogen vallen.
Het is voor jou als huizenkoper prettig om te weten dat je handtekening onder iets belangrijks als een hypotheekcontract niet direct onontkoombaar is. Het is desondanks niet de verwachting dat veel huizenkopers terugkomen op hun hypotheekbesluit. Voor de koper zou een langere bedenktijd voor de koop zelf meer waarde hebben.