← Alle berichten

Lekkage! Wat dekt je woonhuisverzekering?

De dekking tegen waterschade is een van de belangrijkste onderdelen van je woonhuisverzekering. Je inboedel- of opstalverzekering vergoedt de vaak hoge kosten van een loodgieter, aannemer of schilder na schade. Toch zijn niet alle vormen van lekkage in huis verzekerd. 

4x Waterschade die wél verzekerd is

1. Leidingbreuk

Bij een scheur of breuk van waterleidingen en -afvoeren is het opsporen van het lek en de gevolgschade altijd meeverzekerd. Met het opsporen wordt bijvoorbeeld het hak- en breekwerk bedoeld. De gevolgschade is alle schade die is ontstaan door de kapotte leiding, bijvoorbeeld vochtplekken op de muur of opbollend laminaat. Het vervangen van de kapotte leiding zelf wordt slechts door sommige verzekeraars betaald.

2. Verstopping

Als er een verstopping in een afvoer zit, dan is de gevolgschade verzekerd. Het verhelpen van de verstopping zelf is niet gedekt.

3. Neerslag

Bij zware regenval kunnen overgelopen dakgoten schade in huis veroorzaken. Een kapotte dakpan kan zelfs bij lichte regen al voor problemen zorgen. In beide situaties is het herstellen van de gevolgschade meeverzekerd. Schade aan het dak zelf is niet gedekt, maar moet wel hersteld worden. De woonhuisverzekeraar gaat er vanuit dat slijtage van de ‘waterkerende laag’ ofwel de laag die direct in aanraking komt met de regen, een verantwoordelijkheid is van de woningeigenaar zelf.

4. Waterbed, koelkast en aquarium

Als er water wegloopt uit een waterbed of aquarium, dan is de gevolgschade verzekerd. Het kapotte waterbed of aquarium is niet gedekt. Sommige verzekeraars stellen extra voorwaarden, bijvoorbeeld dat het kapotte waterbed niet ouder mag zijn dan tien jaar. Als een koelkast of vriezer uitvalt, dan bestaat er ook een kans dat er veel vocht wegstroomt. Ook dat is meeverzekerd. Sommige inboedelverzekeraars vergoeden dan overigens ook de bedorven inhoud van de vriezer of koelkast.

4x waterschade die niet verzekerd is

1. Slechte kitnaden

Veel lekkages in badkamers ontstaan door slechte kitnaden of kapotte voegen. Deze schades worden door verzekeraars volledig uitgesloten. Dit geldt zowel voor het vervangen van het kit- en voegwerk, als de gevolgschade. Opnieuw is de reden dat een goede afdichting in de badkamer een verantwoordelijkheid is van de verzekerde zelf. Ook waterschade door een gebroken tegel op de douchevloer wordt uitgesloten.

2. Openstaande ramen en deuren

Als er op zolder een raam openstaat tijdens een flinke bui, dan is de schade als gevolg van het binnenkomende water niet verzekerd. Regenwater dat op deze manier binnenkomt is een bewust risico dat je loopt wanneer je het raam onbeheerd open laat staan.

3. Grondwater

Schade door grondwater dat opwelt is niet meeverzekerd. Dergelijke schade komt niet vaak voor en heeft ook meestal behalve stankoverlast weinig gevolgschade. Opwellend grondwater is op te lossen door een goede afwatering aan te laten leggen.

4. Dijkdoorbraak

Waterschade die het gevolg is van een dijkdoorbraak of overstroming is bij alle woonverzekeringen uitgesloten. Alleen de Nederlandse overheid beschikt over een potje waaruit slachtoffers van een overstroming een vergoeding kunnen krijgen. Zie ook: Nederlander bij rampen vogelvrij.

Verschil tussen inboedel- en opstalverzekering

Heb je schade en twijfel je of dit onder de inboedel- of opstalverzekering valt? In het algemeen geldt: voor schade áán je woning heb je de opstalverzekering, voor schade ín je woning bel je je inboedelverzekering. Toch is het verschil tussen die twee verzekeringen niet altijd vanzelfsprekend. Zo valt een losgelegde vloer onder de inboedel, en een gelijmde vloer onder de opstal.

Wil je gedoe over schade voorkomen? Kies dan voor een inboedel- en opstalverzekering bij één verzekeraar. Dat vergemakkelijkt het claimen van eventuele schade. Vaak worden beide verzekeringen aangeboden onder de naam ‘woonhuisverzekering’.

Woonhuisverzekeringen hoeven niet duur te zijn. Afhankelijk van je woning en gezinssamenstelling ben je vanaf zo’n € 20 per maand goed verzekerd. Let op dat je goed vergelijkt: niet alleen de premie, maar ook het eigen risico en de dekking zijn belangrijk.