Per 2017 is de basiszorgverzekering niet meer wereldwijd geldig. Je ziektekosten buiten Europa zijn vanaf dan voor rekening van je reisverzekering, of je moet een aanvullende zorgverzekering sluiten. Dat is een recept voor problemen. Wil je op vakantie buiten Europa, maar ben je wat ouder of heb je medische klachten? Dan kan het zijn dat niemand je meer wil verzekeren: medisch vogelvrij op vakantie.
De basiszorgverzekering heeft een acceptatieplicht. Dat betekent dat de verzekeraar geen klanten mag weigeren. Voor een aanvullende zorgverzekering geldt die acceptatieplicht niet. De verzekeraar hoeft geen reden op te geven waarom ze je niet willen verzekeren. Met een broze gezondheid kun je vanaf 2017 dus bot vangen voor een verre reis.
Reisverzekering is geen zorgverzekering
Biedt de reisverzekering dan uitkomst? De huidige reisverzekeringen zijn zogeheten vangnet-verzekeringen. De zorgverzekering vergoedt aan buitenlandse zorgverleners maximaal de Nederlandse behandeltarieven. Alles daarboven is voor je vangnet: de reisverzekering. Maar als de reisverzekering straks álle zorgkosten zou vergoeden, dan verandert de aard van de verzekering.
Volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars moet er behoorlijk wat veranderen als reisverzekeraars die extra zorgtaak op zich nemen. “Ze moeten investeren in medische expertise, nieuwe verzekeringsproducten en medische claims in het buitenland. Daar zijn ze nu nog niet op ingericht.”
Twee keer geweigerd mogelijk
Het is sterk de vraag of reisverzekeraars die extra taak überhaupt op zich willen nemen. Voor een relatief beperkte dekking zijn de investeringen groot. Als ze het al doen, dan hebben reisverzekeraars overigens ook geen acceptatieplicht. Je kunt dus geweigerd worden door zowel de zorgverzekering als de reisverzekering. Reizen buiten Europa kan dan alleen nog op eigen risico. En hoewel de kans misschien niet zo groot is, wordt een tripje naar het ziekenhuis buiten Europa dan wel érg duur.
‘Schrijnende gevallen bij slechte communicatie’
Hoewel Buis vertrouwen heeft dat niemand onverzekerd op vakantie hoeft, verwacht hij wel dat problemen zich gaan voordoen als de overheid de versobering niet goed communiceert. “Dat kan leiden tot schrijnende gevallen van consumenten die niet bewust zijn van het risico dat ze lopen”, aldus Buis.
Europa bij reisverzekeraars groter dan op de kaart
Die communicatie, die wordt lastig. Want wat is nu eigenlijk Europa? Heb je een Europa-dekking bij je reisverzekering, dan zul je zien dat je ook verzekerd bent in alle landen rond het Middellandse zeegebied, dus ook Libië, Egypte en Tunesië. De overheid houdt echter de geografische ligging van Europa aan wanneer ze spreken over Europa- of werelddekking.
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers denkt met de maatregel 60 miljoen euro per jaar te kunnen bezuinigen. Niet alle zorgkosten die nu buiten Europa gemaakt worden, vallen straks automatisch voor rekening van de aanvullende zorg- of reisverzekering. Of de besparing van 60 miljoen realistisch blijkt, is dus nog maar de vraag.