← Alle berichten

Vergelijk pechhulp: groot prijsverschil!

Voor wie nog twijfelde, de herfst is deze week officieel van start. De temperatuur is flink gezakt en gisteravond zorgde zware regenval zelfs voor de zwaarste spits van 2015. Dat betekent dat het tijd is voor een wintercheck. Misschien heb je winterbanden nodig, moeten de vloeistoffen bijgevuld worden of is een beurtje geen overbodige luxe. Wil je echt zorgeloos de weg op, dan kan pechhulp ook uitkomst bieden.

Waar vroeger de Wegenwacht (ANWB) met de scepter zwaaide, zijn er inmiddels heel wat alternatieven. De prijzen verschillen flink. Voor een vergelijkbare dekking betaal je bij de duurste aanbieder pakweg dubbel zoveel als bij de goedkoopste.

Nieuwe auto?

Heb je de afgelopen jaren een nieuwe auto gekocht? Goede kans dat je gebruik kunt maken van een pechhulpservice van je autodealer. De dekking verschilt behoorlijk: van binnen Nederland tot heel Europa en van maximaal 12 maanden tot de eerste vijf jaar. De service is meestal uit te breiden met bijvoorbeeld recht op een vervangende auto of repatriëring.

Mogelijk maakt dit soort dealerservice een losse pechhulpverzekering overbodig. Het is zonde om dubbel te betalen, dus is jouw auto nog vrij nieuw? Kijk dan of je aanspraak kunt maken op service vanuit je dealer.

Oudere auto?

De kans op problemen is bij een oudere auto groter dan bij een gloednieuwe wagen. Sommige aanbieders rekenen voor een oudere auto dan ook een ander tarief. Bij Allianz veranderen de tarieven als je auto 12 jaar oud is. Bij SOS Pechhulp vanaf een 10 jaar oude auto, en bij Bovag en Route mobiel zodra de auto 5 jaar oud is. Bij ANWB speelt de leeftijd van de auto geen rol.

Gaat jouw huidige pechhulp duurder worden omdat je auto in een nieuwe leeftijdsklasse komt? Dan kan het handig zijn te kijken of de concurrenten wellicht voordeliger zijn.

Pechhulp op kenteken of per persoon?

Je kunt pechhulp afsluiten op je eigen naam, of op je kenteken. ANWB is de enige aanbieder die pechhulp biedt aan jou als lid, ongeacht in welke auto je rijdt. Handig als je vaak in verschillende auto’s rijdt.

De andere aanbieders bieden pechhulp op basis van kenteken. Dat betekent dat jouw auto altijd recht heeft op hulp, ook als je partner of kinderen eens met pech staan. Handig wanneer één auto meerdere bestuurders heeft.

Bestaat je gezin uit meerdere bestuurders én meerdere auto’s? Informeer dan naar partnerdeals, waarbij je korting krijgt op pechhulp voor een tweede auto (of tweede persoon).

Pechhulp in eigen woonplaats?

Wederom een persoonlijke afweging. Heb je in je eigen woonplaats een fijn netwerk aan buren, vrienden of familie die je gerust een lift geven of met startkabels op bezoek komen? Dan is woonplaatsservice wellicht een overbodige luxe. Heb je daarentegen écht een professional nodig wanneer je auto ’s ochtends op de eigen oprit niet start? Dan is woonplaatsservice een must.

Allianz en ANWB rekenen extra kosten voor pechhulp in je eigen woonplaats. Bij Bovag, Routemobiel en SOS Pechhulp valt jouw eigen woonplaats gewoon onder de Nederland-dekking.

Vervangend vervoer?

Kom je met panne stil te staan, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer op pad. Pechhulp is in eerste instantie ook bedoeld om je meteen weer op weg te helpen. Lukt dat niet, dan wordt de auto afgesleept naar de dichtstbijzijnde (gecontracteerde) garage en daar gerepareerd. Duurt het langer dan 24 uur voordat je auto weer in orde is, dan kun je aanspraak maken op vervangend vervoer.

Zo’n leenauto is prettig als je je auto écht niet kunt missen, of wanneer je in het buitenland met pech te maken krijgt. Want je vakantie wil je natuurlijk gewoon afmaken. Standaard kun je (soms tegen een hogere premie) aanspraak maken op 2 (werk)dagen vervangend vervoer. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het een paar dagen zonder auto te doen of in zo’n situatie zelf een auto te huren.

Op tijd opzeggen!

De grootste aanbieder, ANWB, rekent je lidmaatschap standaard per kalenderjaar. Wil je van je lidmaatschap af? Dan moet je vóór 15 november opzeggen, anders zit je er weer een jaar aan vast.

Andere aanbieders zijn flexibeler, daar kun je tussentijds opzeggen. Wel geldt meestal een opzegtermijn van één maand.

Welke pechhulp voor jou en je auto het gunstigst is, is afhankelijk van je wensen. Maar vergelijken loont: in het dekkingsoverzicht zie je dat de prijsverschillen al snel oplopen tot meerdere tientjes per jaar. Zonde om zomaar aan je voorbij te laten gaan!