← Alle berichten

Ziek in het buitenland. Wat nu?

Als je ziek wordt op vakantie is dat vervelend. Helemaal vervelend wordt het als je in het buitenland ook nog naar het ziekenhuis moet. Wat moet je dan doen en kan je reisverzekering je wel helpen? Waar heb je recht op volgens de polisvoorwaarden? 

Wanneer je een reisverzekering afsluit, zijn er verschillende onderdelen die je al dan niet kunt verzekeren. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvullende dekking activeren voor contant geld, autopech of je bagage. De kosten voor medische zorg in het buitenland zijn vaak ook een apart onderdeel. Kies je voor deze module, dan vergoedt jouw reisverzekering eventuele (noodzakelijke) medische kosten die door jouw zorgverzekering niet gedekt zijn.

Meteen alarmcentrale bellen

Het eerste en belangrijkste advies: bel de alarmcentrale. Als je een reisverzekering sluit, dan krijg je het telefoonnummer mee van een alarmcentrale. Stel die zo snel mogelijk op de hoogte. Bij de alarmcentrale kunnen ze jou of je reisgenoot helpen om met de artsen te communiceren, maar ook om praktische zaken te regelen. Ze zijn dag en nacht bereikbaar. 

Tip: ben je vergeten een reisverzekering af te sluiten? Je zorgverzekeraar heeft ook een alarmnummer dat je kunt bellen vanuit het buitenland.


Wie betaalt de medicijnen en behandeling?
Je Nederlandse zorgverzekering betaalt ook de zorg die je nodig hebt in het buitenland. Maar, wel volgens de Nederlandse prijzen. Lig je in een Amerikaans ziekenhuis of in een dure privékliniek, dan kan het zijn dat je zorgverzekeraar niet alles vergoedt. In dat geval vult je reisverzekering de uitkering van de zorgverzekering aan, zodat je schadeloos bent. 

Let op: je krijgt alleen de medicijnen vergoed die door de arts of het ziekenhuis zijn voorgeschreven. Alles wat je zelf los koopt bij de apotheek moet je zelf betalen.

De kosten van je bezoek worden betaald

Je partner of reisgenoot kan niet in het ziekenhuis overnachten, dus die zal op en neer moeten reizen. De kosten daarvan worden vergoed.

Tip: soms kan het slimmer zijn om je partner in een hotel bij het ziekenhuis te laten overnachten. Dat zijn precies de zaken waar een alarmcentrale over meedenkt.

Langer in het buitenland verblijven

Als je verblijf in het buitenland langer duurt dan gedacht, dan betaalt de reisverzekeraar de extra kosten die je moet maken. Ook dit gaat in overleg met de alarmcentrale en is aan een maximumbedrag per dag gebonden. Dat bedrag verschilt per verzekeraar.

Niet-genoten-vakantiedagen berekenen

Heb je ook een annuleringsverzekering? Dan kun je voor de tijd dat je in het ziekenhuis hebt gelegen ook de niet-genoten-vakantiedagen claimen. De vergoeding bereken je als volgt: deel de totale reissom door het aantal reisdagen, vermenigvuldig het resultaat met het aantal dagen dat je in het ziekenhuis lag.

Let op: je hebt ook recht op niet-genoten-vakantiedagen als je in overleg met de arts van de alarmcentrale besluit om eerder naar Nederland terug te keren. Zowel de ziekenhuisdagen als de resterende dagen die je eigenlijk zou blijven, worden vergoed.

Zet alles op een rij

Als je terug bent in Nederland, kun je goed een overzicht maken van wat je allemaal aan kosten hebt moeten maken. Denk aan je hoge telefoonrekening voor bellen met het thuisfront of de parkeergarage bij het ziekenhuis. Vrijwel alles dat rechtstreeks verband houdt met je ziekte kun je vergoed krijgen.

Reisverzekeringen lijken op het eerste oog op elkaar, maar er zijn veel verschillen. Niet alleen als het gaat om de kosten die je kunt claimen als je ziek wordt. Reis je regelmatig zakelijk of reis je met dure apparatuur (laptop, tablet, dure camera’s etc)? Dan is het verstandig om zorgvuldig je reisverzekering uit te zoeken.